Nederlanders laten maagring plaatsen in België

De Nederlandse Obesitas Kliniek waarschuwt ervoor dat steeds meer Nederlanders in België ,,zomaar" een maagring laten plaatsen, nadat ze in Nederland voor die ingreep zijn afgewezen. De Belgische ziekenhuizen ontkennen dat. ,,Onze criteria zijn zeer streng", luidt het.
De Nederlandse obesitas Kliniek in Hilversum waarschuwt voor de gevaren van de maagring. Volgens de kliniek laten steeds meer Nederlanders in België een maagring aanbrengen, nadat ze in Nederland zijn afgewezen. Dat kan grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de patiënt, zegt de Nederlandse internist De Groot. Volgens hem komt maar één op vier aanmelders in aanmerking voor de ingreep.

De Belgische ziekenhuizen ontkennen evenwel dat zij soepelere criteria hanteren. ,,Elke obesitaspatiënt krijgt bij ons een dubbele screening door chirurgen en diëtisten'', zegt dr. Pattyn van het Universitair ziekenhuis in Gent. ,,Zij moeten unaniem bepalen of de ingreep bij de patiënt noodzakelijk is. Wij doen niet aan kortetermijnpolitiek. Bovendien volgen wij onze Nederlandse patiënten na de ingreep op."

Ook bij het Universitair ziekenhuis in Antwerpen vegen ze de Nederlandse kritiek van tafel. ,,Het plaatsen van een maagring is geen esthetische ingreep'', zegt dr. Victor Vaneerdeweg. ,,Daarom hanteren wij strenge criteria die hetzelfde zijn voor Nederlanders als voor Belgen. Alleen als er sprake is van morbide obesitas, die levensbedreigend is, gaan we over tot een ingreep. Bovendien vragen wij de Nederlandse ziekteverzekeringen altijd eerst toestemming, omdat zij de ingreep moeten terugbetalen."

De jongste jaren doen Nederlanders steeds meer aan ,, medical shopping '' in België. ,,Momenteel komt één op de vijf patiënten met overgewicht uit Nederland'', zegt dr. Pattyn. Ook voor andere pathologieën vinden onze buren steeds makkelijker hun weg naar België. ,,Als wij vragen waarom zij naar hier komen, geven zij allemaal hetzelfde antwoord: de lange wachttijden'', zegt dr. Vaneerdeweg.

De reden daarvoor is dat er in Nederlandse ziekenhuizen per dag minder lang geopereerd wordt. Dat veroorzaakt al snel wachtlijsten, waardoor dringende medische ingrepen voorrang krijgen op patiënten met overgewicht. De Nederlandse ziekenhuizen zijn zelf vragende partij om obesitaspatiënten in het buitenland te laten behandelen. ,,Dat wijst er vooral op dat de ziekteverzorging in België veel beter is georganiseerd'', zegt dr. Pattyn. De kritiek van de Nederlandse Obesitas Kliniek vindt hij ,,rumoer om niets''.
Interessante links:
04 aug 2005
meer over
zie ook rubriek