Psoriasis : niet te genezen, wel mee te leven

Een Belg op de dertig heeft psoriasis, een chronische huidaandoening die ook de gewrichten kan aantasten. Toch vindt een groot deel van de patiënten de weg naar de arts of dermatoloog niet. Volgens de Psoriasisstichting laat nauwelijks de helft van de mensen die aan de ziekte lijden, zich behandelen.
Jeuk, ontsierende vlekken, onbegrip: de zomer is een moeilijke periode voor psoriasispatiënten. In luchtige vakantiekleding kun je de vlekken immers moeilijk verstoppen. Levensbedreigend is psoriasis niet, maar dat neemt niet weg dat in onze cultuur waar het uiterlijk erg belangrijk is, de ziekte voor velen een zware morele en fysieke last is.

WAT?

Psoriasis is te wijten aan het slecht functioneren van de huidcellen. Zij vernieuwen zich te snel: in plaats van om de 28 dagen doen ze dat om de 2 tot 3 dagen. De nieuwe cellen krijgen de kans niet tot volwassen cellen uit te groeien en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Kenmerkend zijn felrode vlekken, ontstekingen en zilverachtige huidschilfers.

WANNEER?

De aandoening manifesteert zich meestal tussen het 15de en 35ste levensjaar maar kan op elke leeftijd de kop opsteken. Erfelijke aanleg kan meespelen, maar stress, medicatie voor andere aandoeningen (bijvoorbeeld antimalariamiddelen en bètablokkers), hormonale schommelingen tijdens puberteit en menopauze kunnen factoren zijn die opstoten uitlokken.

BESMETTELIJK?

,,Nee'', zegt professor Lambert van de universiteit van Antwerpen. ,,Psoriasis is ook niet te genezen maar kan worden gestabiliseerd. Een doelgerichte en volgehouden behandeling kan de letsels en opstoten gevoelig beperken.''

HOE BEHANDELEN?

Twee middelen hebben hun doeltreffendheid bewezen: corticosteroïden - ook cortisone genoemd - en vitamine D3. Cortisone (in zalf, crème of lotion) onderdrukt de ontsteking en neemt de roodheid van de huid weg. Vitamine D3 (crème voor het lichaam of lotion voor de hoofdhuid) pakt de ziekte bij de wortels aan en zorgt ervoor dat de celdeling van de huid genormaliseerd wordt. Omdat beide middelen een aanvullende functie hebben in het genezingsproces, worden ze bij acute psoriasis vaak in een behandelingsschema gecombineerd.

Er bestaan verschillende combinatieschema's: tijdens de week vitamine D3 en tijdens het weekend cortisone 's ochtends en 's avonds vitamine D3. Het best kun je dat overleggen met jouw arts.

Na enkele weken combinatiebehandeling wordt steeds vaker een onderhoudsbehandeling met alleen vitamine D3-preparaten aangehouden. Onderzoek heeft uitgewezen dat daarmee de opstoten verminderd kunnen worden en dat de aandoening beter onder controle blijft.

Voor patiënten die het intensief aanbrengen van medicatie op de vlekken beu raken, kan een lichtbehandeling met D3 of UV-straling uitkomst bieden. Ook zo'n lichtbehandeling remt de vernieuwing van de huidcellen af.
12 jul 2005
meer over
zie ook rubriek