Onthouding maakt zaadcellen sterker

De optimale duur van seksuele onthouding om de beste kwaliteit sperma te krijgen, is een steeds opduikend discussiepunt bij andrologen en mannelijke patiënten.
Om de knoop eens en voorgoed door te hakken, analyseerden Amerikaanse onderzoekers meer dan 8.000 spermastalen van ruim 6.000 mannen.

De meeste vruchtbaarheidsklinieken volgen de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO): twee tot zeven dagen onthouding, om het even wat de kwaliteit van het sperma is. Onthouding beïnvloedt zowel de concentratie van zaadcellen als hun beweeglijkheid.

Bij een grootschalige studie, waarvan de resultaten verschenen in het tijdschrift Fertility and Sterility, vonden de onderzoekers dat de duur van de onthouding de spermakwaliteit verschillend beïnvloedt naargelang het gaat om mannen met 'gewoon' dan wel met 'problematisch' sperma.

Mannen met vruchtbaarheidsproblemen bereiken de beste kwaliteit na één dag onthouding; na twee dagen vermindert ze. Mannen met normaal sperma halen de beste kwaliteit na zeven dagen onthouding; na de tiende dag vermindert ze.

Volgens professor Frank Comhaire, specialist mannelijke vruchtbaarheid (UZ Gent), bevestigt de studie alleen maar wat al lang bekend is. "De wetenschap dat er een relatie is tussen het aantal zaadcellen en de dagen onthouding, is zo oud als de straat."

Vanuit zijn klinische ervaring schrijft Comhaire mannen met normaal sperma vier tot zes dagen onthouding voor. Hetzelfde bij sperma-donoren. Maar bij probleemkoppels slechts één dag onthouding.

Uit een Deens onderzoek bij 800 koppels blijkt dat ook stress de spermakwaliteit kan beïnvloeden. "Niets is zo stresserend als een kind willen en niet bij machte zijn er een te krijgen": dat geldt dus niet alleen voor vrouwen, zoals werd gedacht, maar ook voor mannen. "Maar de oorzaak kan ook zijn dat mannen met vruchtbaarheidsstress meer gaan roken en drinken", geven de onderzoekers toe.
30 jun 2005
meer over
zie ook rubriek