Universiteit Antwerpen stelt primeur voor tegen oorsuizen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft een nieuwe behandeling voor mensen die aan een kant doof zijn en veel last hebben van oorsuizen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een oorimplantaat de levenskwaliteit bij de patiënten aanzienlijk kan verhogen. De nieuwe behandeling is volgens het UZA een wereldprimeur.
Zowat 10 procent van de bevolking heeft last van oorsuizen en één op de twintig patiënten ervaart de aandoening als ondraaglijk.

Gedeeltelijke doofheid is een van de mogelijke oorzaken van oorsuizen. Bij de nieuwe behandeling probeert men het verminderd gehoor te herstellen door een elektronische oorimplantaat in te brengen.

De behandeling is nu getest op 10 patiënten. Het volume van het oorsuizen daalde bij hen met gemiddeld 80 procent..

De kostprijs van de behandeling kan oplopen tot meer dan 40.000 euro.Ze wordt niet terugbetaald. Patiënten worden bovendien geselecteerd: zo moet het oorsuizen een gevolg zijn van een aandoening aan het binnenoor en moet er een ernstige impact zijn op de levenskwaliteit. Bij sommige mensen zou de sterkte van de suisgeluiden oplopen tot 90 decibel. Oorsuizen zorgt bij velen van hen dan ook voor gevoelens van angst en depressie.

In de toekomst zal ook gekeken worden of de behandeling toegepast kan worden bij patiënten met luid oorsuizen die nog een functioneel gehoor hebben.
09 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek