Handen drogen met hete lucht ongezond

De heteluchtdrogers kunnen zorgen voor een sterke toename van het aantal bacteriën op de handen. Ook besmetten ze de ruimtes waarin ze zijn geïnstalleerd. Hierdoor lopen gebruikers een verhoogd risico op ziekten. Wetenschappers van de University of Westminster maakten deze resultaten online bekend. De opdracht tot het onafhankelijke onderzoek werd gegeven door het European Tissue Symposium (ETS), een handelsorganisatie die 90% van de Europese papierindustrie vertegenwoordigt.
De elektrische heteluchthanddrogers die in duizenden openbare toiletten gebruikt worden, kunnen voor een sterke toename zorgen van het aantal bacteriën op de handen, na het wassen. De drogers besmetten tevens de wasruimten waarin ze zijn geïnstalleerd. Wetenschappers van de Universiteit van Westminster, Engeland, maakten deze schokkende resultaten vandaag bekend tijdens een online seminar. Drie droogmethoden In dit onderzoek hebben wetenschappers voor en na het wassen van de handen de bacteriën op de handen van de proefpersonen gemeten. In dit nderzoek zijn drie droogmethoden met elkaar vergeleken door de bacteriën na het drogen van de handen te analyseren. De drie droogmethoden zijn: met een papieren handdoek, een traditionele heteluchtdroger en een modern hogesnelheidsdroger*.

Meest hygiënische droogmanier
Gebruikers is de afgelopen jaren verteld, dat een elektrische handdroger de meest hygiënische methode is om handen na het wassen te drogen. Deze stelling lijkt als vaststaand feit te zijn geaccepteerd: in een onlangs gehouden consumentenonderzoek werd vastgesteld dat 58% van de inwoners van de UK denkt dat handdrogers hygiënischer zijn dan katoenen handdoekjes en papieren handdoekjes**. Dit nieuwe onderzoek toont juist aan dat gebruikers juist een verhoogd risico lopen op ziekten door het gebruik van heteluchtdrogers.

Toename of afname aantal bacteriën
Uit het onderzoek is het namelijk volgende gebleken:
  • Na het wassen en drogen van handen met de heteluchtdroger was het aantal bacteriën toegenomen met gemiddeld 186% op de vingertoppen en met 230% op de handpalmen.
  • Drogen met de hogesnelheidsdroger* verhoogde het totaal aantal bacteriën op de vingertoppen met gemiddeld 53% en op de handpalmen met 9%.
  • Na het wassen en drogen van handen met een papieren handdoek was het totale aantal bacteriën op de vingertoppen verminderd met 77% en op de handpalmen met 78%.

Kans op kruisbesmetting
De wetenschappers hebben onderzocht of er een potentiële kans was op kruisbesmetting van andere gebruikers en de wasruimte zelf, als gevolg van elk type droogmethode. Ze ontdekten dat:
  • een hogesnelheidsdroger, die lucht uitblaast met snelheden van ruim 600 kilometer per uur in staat was om micro-organismen weg te blazen van de handen en het apparaat. Het apparaat kan op een afstand van 2 meter andere gebruikers en de wasruimte besmetten.
  • gebruik van een heteluchthanddroger micro-organismen verspreidt op een afstand van 0,25 meter van de droger
  • papieren handdoeken geen noemenswaardige verspreiding van micro-organismen lieten zien.
13 feb 2009 09u54
zie ook rubriek