Zieke kinderen zoeken oppas

Het Landelijk Jobcoöperatief luidt de alarmbel. De vraag naar de thuisoppasdienst voor zieke kinderen in Antwerpen, Limburg en Vlaams- Brabant neemt spectaculair toe. Alleen al in het Antwerpse zijn er 15 vacatures die niet ingevuld raken. Nochtans gaat het om een volwaardige job.
De dienst ‘Oppas voor zieke kinderen’ van Landelijk Jobcoöperatief zorgt voor de opvang van zieke kinderen in hun thuisomgeving. ouders die gaan werken, kunnen een beroep doen op deze dienstverlening. “Momenteel hebben we zeventig mensen in dienst”, zegt coördinator Marijke Vangeel. “De vraag groeit voortdurend en daarom zijn we op zoek naar nieuwe oppassers. als we die niet snel vinden, zullen we in de drukke winterperiode heel wat mensen niet kunnen helpen.”

De dienst werkt samen met de Christelijke mutualiteit (CM). “Wie voor 12u een aanvraag indient, heeft normaal de dag nadien een oppas. Een doktersattest is altijd vereist.” De oppassers komen aan huis, dienen de nodige zorgen toe en houden het kind de hele dag bezig. Voorts moeten ze ook koken voor het zieke kind. Andere huishoudelijke bezigheden behoren niet tot het takenpakket.

Opleiding
Er wordt gezocht naar kandidaten met een diploma kinderverzorging, opvoeders of onthaalouders. “Ook ouders of grootouders met ervaring of mensen met een pedagogische opleiding komen in aanmerking. Wie niet over een gepast diploma beschikt, krijgt eerst een opleiding”, legt Marijke Vangeel uit.

De kandidaten moeten uiteraard wel flexibel zijn en bereid zijn te werken in een straal van 25 kilometer rond hun woonplaats. “Het gaat echt om volwaardige contracten. We bieden volledige kilometervergoeding, gratis omniumverzekering en werkkledij”, zegt Marijke Vangeel.

Leden van de CM betalen voor de dienst maximaal 2,50 euro per uur. In sommige gevallen kost het hen zelfs niets. Niet-leden betalen 22,50 euro per uur. Bedrijven doen steeds vaker een beroep op de dienst, als service voor hun personeel.
14 aug 2008 08u43
zie ook rubriek