Gsm-straling veroorzaakt geen groter risico op kanker

Wie met een gsm telefoneert, loopt geen groter risico op kanker. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek waarvan de Duitse Dienst voor Stralingsbescherming dinsdag het resultaat bekendmaakte.

Volgens de onderzoekers stijgt het risico op hersentumoren niet door het gebruik van gsm's, draagbare telefoons of basisstations naast het bed. In één geval werd er een verandering van genactiviteit vastgesteld, maar de globale beoordeling wordt hierdoor niet in vraag gesteld.

Ook een samenhang tussen straling en hoofdpijn of slaapstoornissen is niet waargenomen. Er is echter nog te weinig informatie over de invloed van gsm-straling op kinderen. De Duitse Dienst voor Stralingsbescherming raadt bijgevolg "voorzichtigheid" aan met draadloze communicatietechnieken. Een vermindering van de stralingsbelasting lijkt ook aangewezen.

Niet akkoord
De Franse zondagskrant Journal du Dimanche spreekt dit tegen. Een twintigtal internationale wetenschappers wezen er afgelopen zondag op dat er nog steeds geen definitieve bewijzen zijn dat mobiel bellen niet schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

De wetenschappers suggereren een tiental adviezen. Zo zouden kinderen jonger dan 12 jaar enkel in noodgevallen een gsm moeten gebruiken. Verder achten ze het raadzaam om te sms'en in plaats van te bellen en kunnen mensen maar beter niet telefoneren wanneer het signaal zwak is of wanneer ze zich snel verplaatsen met een auto of trein.

Volgens de wetenschappers is het ook beter om, middels een verhoging van de geluidssterkte, gsm's tijdens het bellen minstens een meter van het lichaam verwijderd te houden. Het is volgens hen overigens aan te raden nooit een mobiele telefoon op het lichaam te dragen.

"We bevinden ons momenteel in dezelfde situatie als vijftig jaar geleden met asbest en tabak. Of we doen niets en aanvaarden het risico, of we erkennen dat er een reeks verontrustende wetenschappelijke argumenten bestaat", stelt de Franse oncoloog Thierry Bouillet, een van de deelnemende wetenschappers.

Onduidelijk
Het Franse ministerie van Gezondheid stelde dan weer in een reactie dat er ook geen onomstotelijke wetenschappelijke bewijzen voorhanden zijn die aantonen dat het gebruik van gsm's een noemenswaardig risico voor de gezondheid kan opleveren bij volwassenen of kinderen.

Verscheidene recente studies suggereren dat langdurig en veelvuldig mobiel bellen risico's voor de gezondheid met zich meebrengt, maar dat het wetenschappelijke werk nog verder uitgediept moet worden. Ook rijzen er soms vragen over de onafhankelijkheid en de financiering van studies over gsm-gebruik. Het lijkt er dan ook op dat het laatste woord nog niet gezegd is over deze problematiek.
18 jun 2008 09u12
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek