Demotte wil overleg over zwarte patiëntenlijst

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) gaat met de Orde van Geneesheren en zijn collega's van Justitie en Binnenlandse Zaken overleggen over het opstellen door artsen van een zwarte lijst van gevaarlijke patiënten.
Demotte antwoordde Hans Bonte (SP.A) pas donderdag iets gehoord te hebben van het initiatief van de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren. Die stemde in met het opstellen van zwarte lijsten met daarop de namen van agressieve patiënten. (DS 17 februari). De minister gaf toe dat het over een moeilijk ethisch probleem gaat. ,,Er moet een evenwicht gevonden worden tussen de toegang tot de huisarts en de veiligheid van de artsen.''

Volgens de Liga voor Mensenrechten is het opstellen van een zwarte lijst van gevaarlijke patiënten voor huisartsen een hedendaagse versie van de schandpaal. ,,Mensen worden verdacht gemaakt, het recht wordt in eigen handen genomen en daar hou ik niet van'', vindt ligavoorzitter Jos Vander Velpen. Hij meent ook dat een dergelijke lijst de privacy op de helling zet. De advocaat verwijst naar het negatief advies van de privacycommissie voor de zwarte lijst die het eigenaarssyndicaat eerder wilde opstellen voor slecht betalende huurders.

,,Er bestaan wellicht meer zwarte lijsten zoals bijvoorbeeld voor wanbetalers. Juridisch wordt een onderscheid gemaakt tussen ware databanken of eenvoudige lijsten. Wellicht wordt ook deze lijst voer voor de privacycomissie.''

De Nationale Raad van de Orde der Geneesheren zegt in een advies geen bezwaar te hebben tegen een zwarte lijst van gevaarlijke patiënten.
18 feb 2005
meer over
zie ook rubriek