Syndicaat Vlaamse Huisartsen tegen versoepeling numerus clausus

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is niet te spreken over de plannen van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om de numerus clausus te versoepelen. Het SVH spreekt van een verkeerd signaal.
Minister onkelinx pleit voor een versoepeling van de numerus clausus. als excuus geeft ze een tekort aan huisartsen op. De minister gaat hier zwaar in de fout en zoekt dus blijkbaar nog steeds naar een verantwoording om overtallige Franstalige artsen – die afstudeerden omdat de Waalse overheid vertikte om de gepaste maatregelen te nemen – te regulariseren.
Het svh herhaalt wat we reeds stelden in een persbericht vorige week:
  • Er is in ons land geen tekort aan artsen. België heeft na Griekenland het hoogste aantal artsen per 1000 inwoners in de Europese gemeenschap!
  • Er is vooral een grove scheeftrekking in het zorgaanbod door de foute invulling van de contingentering, waardoor er een blijvende groei is aan overtallige specialisten – niet toevallig vooral in de meer lucratieve disciplines.


Het svh herhaalt dat een afschaffing of versoepeling van numerus clausus een verkeerd signaal is. Een bijsturen van de artseninstroom, door het systeem om te vormen tot numerus fixus, met daaraan gekoppeld een strikt toezicht op de invulling van de contingenten per specialiteit is wel zinvol.

Maar eerst en vooral is het nodig dat de ongelijke behandeling per regio wordt opgeheven door ook in het Franstalige landsgedeelte de instroombeperking te regelen met een ingangsexamen.
Het SVH herhaalt tenslotte dat het invoeren van een echte echelonnering een veel probater middel is om de huisartsgeneeskunde terug aantrekkelijk te maken en zo gezondheidszorg voor iedereen in dit land betaalbaar en bereikbaar te houden.