Steeds meer tieners langdurig vermoeid

Meer en meer jongeren klagen over langdurige vermoeidheid. Uit een onderzoek onder leiding van professor Greta Moorkens van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) blijkt dat het fenomeen opvallend meer meisjes dan jongens treft. Een op de tien klachten bij huisartsen gaat over vermoeidheid.
16 jaar
Twee studentes van professor Greta Moorkens onderzochten 65 patiënten tussen 12 en 25 jaar die zich al meer dan zes maanden voortdurend moe voelden, zonder duidelijke oorzaak. De gemiddelde leeftijd waarop de vermoeidheid opdook, was 16 jaar.

Koude voeten
"Bij geen enkele patiënt lag een ernstige ziekte aan de basis van hun vermoeidheid", zegt professor Moorkens. Toch hadden heel wat van de jongeren fysieke klachten. "Meer dan de helft had last van lage bloeddruk, koude voeten en handen, bleek worden, onverklaarbaar zweten of gewrichtspijnen."

meisjes
Opvallend is dat meisjes meer chronisch moe zijn dan jongens. Meer dan de helft van de getroffen jongeren was ook langdurig afwezig op school, zelfs langer dan een halfjaar.

Het aantal langdurig vermoeide jongeren blijft intussen toenemen. Vandaag gaat een op de tien klachten bij de huisarts over vermoeidheid.

stress?
De echte oorzaken voor chronische moeheid zijn niet bekend. stress is wel een van de factoren die de vermoeidheid in de hand werken. "Wie klachten over aanhoudende moeheid heeft, raadpleegt best zijn huisarts", zegt professor Moorkens. "En blijf vooral bewegen."
03 mrt 2008 08u51
Bron: De Morgen
zie ook rubriek