Ziekelijk zweten en blozen kunnen worden behandeld

Ongeveer 100.000 Belgen (1 procent van de bevolking) hebben te maken met aandoeningen zoals overdadig zweten onder oksels, in handen en op het voorhoofd of met het overmatig beginnen te blozen in gezelschap.
In de op dit medisch gebied tot de Europese top behorende kliniek voor interventionele endoscopie van de vub (Vrije Universiteit Brussel) kan daaraan met een endoscopische ingreep van enkele minuutjes een einde gemaakt worden. Zo schrijft De huisarts in een interview met diensthoofd professor Marc Noppen in haar editie van vandaag.

Overmatig zweten, of hyperhidrose, is een aandoening waarbij de zweetproductie hoger ligt dan 50 mg per vijf minuten. "Voor de betrokkene kan dat een ernstige sociale of psychosociale handicap betekenen", luidt het. "De levenskwaliteit van de patiënt lijdt eronder. De meeste mensen behelpen zich met deodorants of het meerdere malen veranderen van kleding. Toch bestaat er nu zowel een goede medicamenteuze als endoscopische behandeling."

Patiënten waarbij de geneesmiddelen niet meer helpen, kunnen in de kliniek voor interventionele endoscopie van de vub terecht voor een 'hoogdorsale selectieve thoracoscopische sympathicolyse'. "In mensentaal wil dat zeggen dat er bijvoorbeeld in de okselholte twee 'knoopsgaten' worden gemaakt. Daarna worden met de biopsietang de op de kop van de ribben gelegen knopen drooggelegd samen met het begin van de afvoerende zenuw", aldus nog Noppen. "Het bloedverlies is minimaal en van de twee littekentjes blijft na verloop van tijd weinig of niets over."

Ook het zogenaamde 'idiopathic flushing syndrome', of overmatig blozen in gezelschap, kan zo behandeld worden.
27 jan 2005
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek