Griep : Epidemische drempel overschreden

De epidemische drempel werd in de week van 20 tot 26 januari voor het eerst overschreden, de griepepidemie staat dus voor de deur. Het wetenschappelijk onderzoekcentrum Sciensano kan de start van de griepepidemie echter pas officieel inluiden als deze drempel 2 weken na elkaar overschreden wordt.
De meest recente gegevens van het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano laten zien dat de griepactiviteit voor het eerst boven de epidemische drempel ligt. Tussen 20 en 26 januari 2020 hebben ongeveer 245 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor een griepaal beeld (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Daarmee wordt de epidemische drempel van 153 raadplegingen per 100 000 inwoners voor de eerste keer dit seizoen overschreden. De epidemie staat dus (hoogstwaarschijnlijk) voor de deur, maar we kunnen pas officieel van een epidemie spreken als de drempel 2 opeenvolgende weken overschreden wordt.
Bovendien bleek in dezelfde periode 72% van de luchtwegstalen, die verzameld werden door het netwerk van huisartsenpeilpraktijken en getest werden door het Nationaal Referentie Centrum influenza, positief voor het griepvirus.
Net als in de andere Europese landen zijn de virussen A(H1N1) en A(H3N2) in omloop.

Drempel bereikt, maar nog geen officiŽle epidemie
De epidemische drempel (153 raadplegingen per 100.000 inwoners) werd dus voor een eerste keer overschreden. Als de drempel gedurende ten minste 2 opeenvolgende weken overschreden wordt, ťn als ten minste 20% van de respiratoire stalen na analyse door Sciensano positief blijken te zijn, is er officieel sprake van een griepepidemie. Verwacht wordt dat het aantal raadplegingen de volgende weken nog zal stijgen, maar het is moeilijk te voorspellen hoe intens deze epidemie zal zijn.
Elke winter heerst er in ons land een epidemie van griep die ongeveer 3 tot 10% van de bevolking treft en gemiddeld een 8-tal weken duurt.
29 jan 2020 15u20
Bron: Sciensano
meer over
zie ook rubriek