AZ Alma behaalt internationaal kwaliteitslabel

AZ Alma heeft het NIAZ-Qmentum kwaliteitslabel binnengehaald. Het label is door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg toegekend voor een periode van vier jaar en dit zonder bijkomende voorwaarden, wat vrij uniek is in Vlaanderen.
Dit kwaliteitslabel is het resultaat van meer dan twee jaar doorgedreven werk van iedereen in het ziekenhuis: zowel bestuurders, artsen, medewerkers als vrijwilligers droegen hun steentje bij. Voor de patiŽnt betekent dit dat hij of zij terecht komt in een ziekenhuis waar kwaliteit en patiŽntveiligheid nog beter gewaarborgd zijn en waar voortdurend en eensluidend wordt gewerkt om die te verbeteren.

Grondig voorbereid
AZ Alma werd voor dit kwaliteitslabel in de derde week van november 2019 grondig doorgelicht. Dat gebeurde door een team van NIAZ-auditoren, deels uit Vlaanderen en deels uit Nederland, maar stuk voor stuk ervaren in de zorg. Vijf dagen lang hebben ze in het ziekenhuis rondgelopen en daarbij beoordeelden ze meer dan 2.000 criteria. Zo konden zij vaststellen dat de kwaliteit en patiŽntveiligheid in AZ Alma gewaarborgd is en dat er een cultuur heerst waar voortdurend aan verbetering ervan wordt gewerkt.
Op hun goed voorbereide tocht door het ziekenhuis spraken ze met meer dan 250 personen (bestuurders, dokters, medewerkers en vrijwilligers, maar ook patiŽnten en bezoekers). Ze volgden zestien ziekenhuisbrede processen van A tot Z en 25 patiŽntentrajecten van opname tot ontslag. AZ Alma had twee jaar lang iedereen goed voorbereid, van medewerker schoonmaak tot arts, van verpleegkundige tot bestuurder. Ook dat gebeurde heel grondig, want in die periode werden doorheen het ziekenhuis maar liefst 758 controlechecks en 60 interne dienstdoorlichtingen uitgevoerd.

08 jan 2020 15u13
Bron: AZ Alma
meer over
zie ook rubriek