Newpharma trekt naar het Grondwettelijk Hof

Newpharma trekt naar het Grondwettelijk Hof voor de nietigverklaring van twee wetten die de farmaciesector beletten zich te ontwikkelen en klanten optimale service te bieden. Het gevaar van die wetten is dubbel: enerzijds houden ze de maximumprijzen van voorschriftvrije medicijnen in fysieke apotheken overdreven hoog, anderzijds drijven ze Belgische patiënten naar buitenlandse onlineapotheken die niet onderworpen zijn aan onze regelgeving.
Elke apotheker die een zaak start en succesvol is, loopt het risico vroeg of laat ruimte te kort te komen, wat een onberispelijke logistiek voor de bestellingen in het gedrang brengt, en dus de veiligheid van patiënten. Dat is logisch en geldt voor alle apotheken, in het bijzonder onlineapotheken.

Verder lijkt het evident dat een apotheek die zijn producten op een veilige, efficiënte en snelle manier wil aanbieden, aan lagere prijzen dan zijn concullega’s en ten goede van alle patiënten, dat naar buiten moet kunnen brengen.

Toch is dat niet het geval. Zo verbiedt de wet van 30 oktober 2018 apothekers die online verkopen om een deel van hun activiteit uit te oefenen buiten het kadastraal perceel waarop de apotheek gevestigd is. De wet voorziet dan wel een uitzondering voor e-commerceactiviteiten, maar, de inwerkingtreding daarvan is afhankelijk van de, tot op vandaag onzekere, goedkeuring van een Koninklijk Besluit dat bekrachtigd moet worden in de Ministerraad, dat wil zeggen, door alle partijen van de volgende coalitie.

Jérôme Gobbesso, medeoprichter en CEO van Newpharma, betreurt deze nieuwe regel: “Net als vele anderen zijn wij met onze website voor onlineverkoop gestart vanuit het kantoor achter in onze apotheek, in het centrum van Luik. Wegens het succes, en om de service te garanderen die het beroep waardig is, werden we al snel gedwongen de stocks en de logistieke keten te verplaatsen, ook al moesten we tegelijk dicht bij onze praktijk blijven (…). Ondertussen bieden we werkgelegenheid aan meer dan 100 mensen en plannen we stevig te investeren in de bouw van een site van meer dan 20.000m², in een van de regio’s in België die er het meest nood aan heeft.”

Newpharma bevindt zich momenteel dus in een erg ongemakkelijke situatie, die slechts opgelost kan worden via een uitzondering door middel van een Koninklijk Besluit, waarvan de inhoud noch de goedkeuring vandaag zeker zijn.

Dezelfde wet, die sindsdien bekrachtigd werd door een andere wet van 22 april 2019, verbiedt apothekers voortaan hun activiteiten en de producten die ze verkopen te promoten, met andere woorden, om reclame te maken. Om consequent te zijn, zouden dan eigenlijk ook de tienduizenden flikkerende neongroene kruisen in de straat verwijderd moeten worden, alle vitrines bedekt, alle toonbanken weggehaald, enzovoort. Het meest verbazende is dat deze wetten aangenomen werden om gevolg te geven aan het arrest Vanderborght, dat recent geveld werd door het Hof van Justitie van de Europese Unie, en waarmee de Europese rechter België veroordeelde voor het uitvaardigen van een algemeen en absoluut verbod voor gezondheidsprofessionals op het maken van reclame. De twee nieuwe wetten gaan dus volledig in tegen de Europese beslissing die ze eigenlijk zouden moeten bekrachtigen.

“Om te functioneren kan een fysieke apotheek rekenen op het cliënteel uit de buurt, en de natuurlijke passage. Online is dat een heel ander verhaal: maak je jezelf niet kenbaar, al was het maar via referentiëring op zoekmachines, dan ben je ten dode opgeschreven”, besluit Gobbesso. “Iedereen is verliezer in dit verhaal: voor hetzelfde niveau aan advies, biedt een onlineapotheek extra gemak en lagere prijzen voor patiënten en de sector van de gezondheidszorg. Dergelijke wetgeving zorgt er bovendien voor dat we met ongelijke wapens strijden tegen Nederlandse en Duitse concurrenten, die van soepelere wetgeving in hun land genieten om uit te breiden en schaamteloos promotie te voeren bij ons.”

En weten dat de Nederlandse en Duitse grens maar enkele kilometers van Luik zijn…
Newpharma lijkt bovendien niet de enige te zijn die zich zorgen maakt om de toekomst van de onlineapotheek in België, want ook andere e-apothekers hebben de wetten aangevallen. Het discours is gelijkaardig: onder het mom van een volksgezondheidsargument dat geen steek houdt, beogen deze wetten in realiteit de concurrentie te verhinderen en zo uiteindelijk het publiek te beroven van toegang tot kwalitatieve service aan een lagere prijs.
20 nov 2019 15u08
Bron: Newpharma
meer over
zie ook rubriek