AZ Alma en VIVES bouwen mee aan innovatief concept tegen rugpijn

AZ Alma stelt vandaag samen met Hogeschool VIVES en enkele Europese partners de innovatieve app eUlift voor, gericht op zorgverleners. De interactieve app gericht op ergonomie helpt verpleegkundigen om vlotter te werken met patiŽnten.
Zorgverleners krijgen vaak te kampen met rugpijn. Dat zorgt niet alleen voor hinder tijdens het uitvoeren van de job, maar vooral voor een hoog ziekteverzuim. Het expertisecentrum zorginnovatie van Hogeschool VIVES werkte daarom eUlift uit: een innovatief concept om de mobiliteit van de patiŽnten te evalueren en correcte verplaatsingstechnieken aan te leren via 3D-animaties. De app is gratis en wordt deze namiddag voorgesteld in campus Kortrijk.

Verschillende programmaís om correcte verplaatsingstechnieken toe te passen bestaan, maar effecten op lange termijn blijven vaak uit, zo leert de ervaring. Met behulp van deze app zet VIVES in op zelfregulerend leren met een effect op lange termijn op vlak van ergonomie.
De app bestaat uit een volledig theoretisch en onderbouwd naslagwerk, 3D-animaties, een quiz en een train-the-trainer-module.

De avatars Nina (zorgverlener) en Jacob (patiŽnt) komen terug in iedere gebruiksvriendelijke 3D-animatie. De animaties kan je roteren tot je de hoek van je voorkeur hebt gevonden, bvb. om de positie van de voeten beter te bekijken. Je hebt ook de optie om te pauzeren of drie seconden voor- of achterwaarts te springen. Ook de basishoudingen en -bewegingen zijn opgenomen in de app.

De ontwikkeling van de app was een driejarig project, gefinancierd door EPOS (Erasmus+) in samenwerking met een aantal organisaties uit vijf Europese landen. De app bestaat dan ook in vier talen: Nederlands, Engels, Spaans en Hongaars. Zo werkten VIVES-onderzoekers Aline Ollevier en Tina Baetens nauw samen met AZ Alma (Tania Goderis), Securex, Nordic Health Nederland, David Finland, Athlon Spanje, David Hongarije. Het is dan ook de bedoeling dat de app in heel Europa gebruikt kan worden.
14 jun 2019 11u20
Bron: AZ Alma
zie ook rubriek