Bijna 40.000 Belgen lijden aan voorkamerfibrillatie zonder het te weten!

Uit recent onderzoek blijkt dat een systematische screening van patiënten ouder dan 65 jaar, bijvoorbeeld tijdens een huisartsbezoek, meer dan 2% totnogtoe onbekende gevallen van voorkamerfibrillatie (VKF) aan het licht kan brengen. Dat zijn op dit moment bijna 40.000 personen in België! Door de vergrijzing van de bevolking wordt verwacht dat dit cijfer tegen 2050 zal stijgen tot bijna 53.000 Belgen.
Daarom lanceert de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) sensibiliseringsacties voor VKF tijdens de Week van het hart (24-28 september). De cardiologenliga biedt met name gratis testen om de regelmatigheid van het hartritme te controleren aan in Waasland Shopping Center (25/9), Woluwe Shopping Center (26/9) en Rive Gauche in Charleroi (27/9).

Uit recent wetenschappelijk onderzoek bij 1000 personen blijkt dat een systematische screening van patiënten ouder dan 65 jaar tijdens een huisartsbezoek meer dan 2% totnogtoe onbekende gevallen van VKF aan het licht kan brengen. "als we weten dat vandaag in België ongeveer twee miljoen mensen tot die leeftijdsgroep behoren, dan betekent dit dat ongeveer 40.000 van onze ouderen leven zonder te weten dat ze aan deze aandoening met potentieel zware gevolgen lijden – en dus niet worden behandeld!”, verklaart Dr. Yves Vandekerckhove, diensthoofd cardiologie van het AZ Sint-Jan Brugge en Voorzitter van de BeHRA. “Erger nog, volgens de verwachtingen zal dit cijfer tegen 2050 stijgen tot bijna 53.000 betrokkenen."

Een vaststelling die des te alarmerender is in het licht van de tragische gevolgen die VKF teweeg kan brengen. Iets wat nog te weinig mensen weten is dat deze aandoening – die elk kwartier een Belg treft – het risico op trombose of beroerte verhoogt met factor 5! Een sensibilisering op grote schaal bij de hele bevolking is dus letterlijk van levensbelang.

Daarom onderneemt de BeHRA in het hele land sensibiliseringsacties om er zo veel mogelijk burgers bewust van te maken: tussen 24 en 28 september zijn er niet alleen gratis testen om de regelmatigheid van het hartritme te controleren in tientallen deelnemende ziekenhuizen, de cardiologen van de vereniging begeven zich ook naar een groot winkelcentrum in elk gewest: het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas op dinsdag 25, het Woluwe Shopping Center in Brussel op woensdag 26 en Rive Gauche in Charleroi op donderdag 27.

Iedereen kan deelnemen! Het volstaat om u naar www.mijnhartritme.be te begeven waar u meer informatie vindt over VKF, evenals de lijst met deelnemende ziekenhuizen waar u zich kunt inschrijven voor een gratis test. Bepaalde centra bieden zelfs vrije raadplegingen aan. Op de website kunt u door het invullen van de online test ook berekenen hoeveel risico op voorkamerfibrillatie u loopt.
26 sep 2018 08u18
zie ook rubriek