Iedere 15 minuten wordt een Belg getroffen!

Voorkamerfibrillatie (VKF) is de meest voorkomende hartritmestoornis en treft elk uur 4 Belgen, voornamelijk 40-plussers. Bij VFK slaat het hart op hol en begint het zeer onregelmatig te kloppen. 1 op 3 patiënten vertoont echter geen symptomen en is zich niet bewust van de aandoening, waardoor VKF vaak te laat vastgesteld wordt, met ernstige complicaties tot gevolg. Sensibilisering is dus van vitaal belang!
In het kader van de Week van het Hartritme lieten vorig jaar bijna 35 000 personen hun risico op VKF vaststellen door een online test in te vullen en lieten ruim 6000 mensen gratis hun hartritme registreren in een van de meer dan 90 deelnemende ziekenhuizen.

De campagne is al aan zijn 7de editie toe en loopt dit jaar van 30 mei tot 3 juni, met op donderdag 2 juni een Nationale Dag van Sensibilisering. Voor de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) en haar partners blijft het voornaamste doel hetzelfde: de bevolking bewustmaken van de risico’s van VKF zodat het aantal ernstige complicaties zoals tromboses of beroertes teruggedrongen kan worden dankzij meer tijdige diagnoses.

De actie heeft ook dit jaar de steun van voormalig Formule-1-piloot Thierry Boutsen. “Ik was vorig jaar onder de indruk van hoeveel er gedaan wordt om deze sluipende ziekte onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Toch blijft de aandoening te weinig gekend. Nochtans zou door een preventieve diagnose en een aangepaste behandeling veel persoonlijk leed kunnen worden vermeden. Daarom krijgt de actie ook dit jaar mijn volledige steun!”

Er zijn naar schatting namelijk 150 000 mensen in België die aan VKF lijden en dit aantal zal waarschijnlijk tegen 2050 verdubbelen. Zonder aangepaste behandeling hebben deze personen 5 keer meer kans op een trombose of beroerte dan gezonde leeftijdsgenoten. Door een tijdige diagnose van VKF kunnen in België nochtans maar liefst 6 beroertes per dag vermeden worden.

Deelnemen aan de campagne van 2016 is bijzonder eenvoudig: surf naar www.mijnhartritme.be en laat al op voorhand uw risicopercentage op VKF berekenen via de online test. U vindt er tevens een regelmatig geüpdatet overzicht van alle deelnemende ziekenhuizen, waar u zich online kan inschrijven voor een gratis hartritmetest of de welbepaalde (vrije) testmomenten per ziekenhuis kan raadplegen.
14 apr 2016 12u54
zie ook rubriek