Slechts een kwart van jonge risicopatiënten laat zich vaccineren tegen griep

1024 Vlaamse apothekers deelden in het kader van een sensibiliseringscampagne sinds augustus 39 309 kaartjes uit aan risicopatiënten. Daarmee willen apothekers de vaccinatiegraad bij risicogroepen verhogen. Vorig jaar overleden er tijdens de griepepidemie gedurende de eerste drie maanden van het jaar immers 4400 mensen meer dan het jaar voordien. Bijna de helft daarvan behoorde tot een risicogroep die niet gevaccineerd was. Door middel van een vaccin kunnen we immuniteit opwekken voordat de ziekte kan toeslaan.
Het Vlaams apothekers Netwerk organiseert dit jaar en in samenwerking met 1024 Vlaamse apotheken een sensibiliseringscampagne om te informeren over de gevaren van het griepvirus en om risicogroepen als 65-plussers en vooral jongere chronisch zieken aan te moedigen zich te laten vaccineren tegen seizoensgriep. Voor hen is influenza of griep meer dan een banale ziekte, en in sommige gevallen zijn de complicaties zelfs dodelijk. Preventief handelen door vaccinatie is dan ook van vitaal belang.

apothekers hebben een adviserende rol waaraan in samenwerking met de huisartsen voortdurend wordt gewerkt. Risicopatiënten krijgen een kaartje met de afbeelding van een groen griepmonster, waardoor griepvaccinatie bespreekbaar wordt. Het kaartje werd sinds augustus al 39.309 keer uitgedeeld door 1024 Vlaamse apothekers.

“We willen met deze slimme en efficiënte actie tonen dat we niet alleen patiënten bijstaan als ze ziek zijn, maar hen ook gezond willen houden,” verduidelijkt Geert Heungens, Voorzitter van Koninklijk Oost-Vlaamse Apothekersgild (KOVAG). “Veel mensen, vooral patiënten jonger dan 65 jaar, beseffen niet altijd dat ze tot een risicogroep behoren, en gaan minder vaak op doktersbezoek. Apothekers bevinden zich in een unieke positie om die risicopatiënten actief aan te sporen zich te laten vaccineren.”

Griep volgt de winter...
Traditioneel laat slechts 25% van de jongeren (d.i. onder de leeftijd van 50 jaar) uit risicogroepen zich vaccineren. “Op basis van de cijfers tot eind oktober, stellen we vast dat via de campagne dit jaar 9.520 vaccins meer werden toegediend.” Hoewel dat cijfer laag lijkt, is er volgens Hilde Deneyer, Algemeen Directeur van het Vlaams Apotheker Netwerk (VAN) goed gewerkt: “In het najaar waren de temperaturen zacht, en is de jaarlijkse griepepidemie nog niet aan zijn opmars begonnen, en dus niet in de media gekomen. Het komt erop aan om te blijven sensibiliseren. Influenza wordt verspreid door niezen en hoesten en het influenzavirus overleeft beter bij warme winters. Nu de feesten voor de deur staan, komt het er op aan alle patiënten die zich nog niet hebben laten vaccineren, daadwerkelijk bij de dokter te krijgen.”

Wie is risicopatiënt?
In de risicogroep zijn mensen van alle leeftijden te vinden. Maar terwijl de vaccinatiegraad bij 65-plussers de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen haalt, is die bij de actieve bevolking verontrustend. Vooral voor mensen met een chronische ziekte (hart-, long-, lever- of nierziektes, diabetici) en zwangere vrouwen kan een besmetting met het griepvirus ernstige gevolgen hebben. Ook mensen die regelmatig met mensen uit die risicogroepen in contact komen of met kinderen jonger dan 6 maanden, laten zich beter vaccineren. Dat is dus heel wat meer dan wat we ons gewoonlijk voorstellen bij een woord als “risicopatiënt”! Zo zou bijvoorbeeld iedere astmapatiënt best een vaccin krijgen.

Wat willen we bereiken?
In het kader van haar Vlaams Actieplan streeft VAN er naar de vaccinatiegraad in Vlaanderen bij bevolkingsgroepen jonger dan 65 tegen 2020 te verhogen, zodat:
• minstens 50% van de zwangere vrouwen gevaccineerd is tegen seizoengriep
• minstens 50% van risicogroepen voor complicaties van griep (vb. patiënten met diabetes, astma, copd, lever- of nierziekte, …) jonger dan 65 jaar jaarlijks gevaccineerd wordt.

Vorig jaar overleden er 4400 mensen meer tijdens de griepperiode dan het jaar voordien. Bijna de helft daarvan behoorde tot een risicogroep die niet gevaccineerd was. De Vlaamse apothekers hopen dat aantal met hun actie drastisch te verminderen[1]. Zo werkt VAN mee aan de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen. Als de vaccinatiegraad in de doelgroepen van jongere patiënten effectief stijgt, is dat al een succes. Het echte doel is natuurlijk niet alleen dat cijfer: het is een manier om te zorgen dat minder patiënten ziek worden tijdens de aankomende griepepidemie en hopelijk kunnen we zo ook het aantal patiënt dat overlijdt aan influenza terugdringen.

De jaarlijkse sensibiliseringcampagne rond seizoensgriep, op initiatief van de Vlaamse overheid en mede tot stand gekomen door de ondersteuning van farmaceutisch bedrijf Mylan, is maar één manier waarop je als apotheker kan bijdragen aan preventie en gezondheidspromotie. VAN heeft de ambitie om die rol van de huisapotheker voor zijn patiënten, in samenwerking met andere zorgverstrekkers, verder uit te bouwen en te versterken.
18 dec 2015 14u46
zie ook rubriek