OLV Hartcentrum biedt FFR via CT-scan aan

Sinds kort bepaalt het OLV Hartcentrum als eerste centrum in België de Fractional Flow Reserve (FFR) op basis van een beeld van de CT-scanner. Tot voor kort was daarvoor een katheterisatie vereist. Daarbij wordt via de lies of de pols van de patiënt een slagader aangeprikt om langs die weg een katheter tot aan de vernauwde kransslagader op te schuiven. Met de nieuwe techniek gaat de patiënt na het nemen van de CT-scan op de dienst Medische Beeldvorming meteen naar huis – zonder ook maar één dag hospitalisatie en zonder katheterisatie.

FFR-metingen om meest aangewezen therapeutische optie te bepalen


Bij een FFR-meting wordt de druk in het bloedvat gemeten, zowel vóór de vernauwing als achter de stenose. Aan de hand van het opgemeten drukverschil kan de cardioloog bepalen of een medicamenteuze behandeling volstaat, dan wel of een ingreep is aangewezen. Dat kan ofwel door de dichtgeslibde kransslagader te openen – en eventueel ook een stent te plaatsen – ofwel door een overbruggingsoperatie. Uitgebreide studies hebben de meerwaarde van deze techniek aangetoond bovenop de klassieke hartkatheterisatie.


Nieuwe techniek voor FFR-metingen zónder katheterisatie


Het OLV Hartcentrum ontwikkelde samen met de firma Heartflow uit de Verenigde Staten een niet-invasieve diagnostische test om de FFR te meten aan de hand van een ct-scan. Op basis van de data van een standaard CT-beeld, creëert de Heartflow FFRCT Analysis een gepersonaliseerd driedimensionaal beeld van de kransslagaders van de patiënt. Dat beeld maakt het mogelijk om de impact van de vernauwingen op de bloeddoorstroming nauwkeurig te analyseren. De behandelende cardioloog beschikt op die manier over dezelfde informatie als bij een FFR-meting via katheterisatie, maar de patiënt hoeft ervoor niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.


Vele ingrepen worden vermeden door FFR-metingen uit te voeren


Dokter Bernard De Bruyne, cardioloog OLV Hartcentrum:“Door consequent FFR-metingen uit te voeren bij elke kransslagadervernauwing worden onnodige ingrepen vermeden. Als een ingreep toch is aangewezen, maakt de FFR-meting het mogelijk om de plaats van de ingreep héél precies te bepalen. Daarom behoren FFR-metingen tot de internationale medische ‘guidelines’, al wordt deze guideline in België helaas niet overal consequent gevolgd.”


30% minder overlijdens dankzij FFR-techniek


Dokter Marc Vanderheyden:, diensthoofd cardiologie:  “De technologie van de FFR-metingen werd reeds langere tijd geleden in het OLV Hartcentrum ontwikkeld en gevalideerd. Het is van groot medisch belang om bij vernauwde kransslagaders eerst een FFR-meting uit te voeren, vooraleer de therapeutische optie te bepalen. De FAME-studie, die liep over 5 jaar, toonde aan dat wanneer de cardioloog zijn beslissing liet afhangen van de FFR meting, de mortaliteit met 30 % daalde. Het OLV Hartcentrum is wereldleider in de ontwikkeling van deze techniek en lag mee aan de basis van de artikels die hierover verschenen in de gezaghebbende tijdschriften The Lancet en The New England Journal of Medicine.”


Het OLV Hartcentrum is ervan overtuigd dat door deze nieuwe technologie nutteloze hartkatheterisaties vermeden kunnen worden bij patiënten bij wie de CT-analyses aantonen dat de FFR normaal is. Bovendien kunnen de ingrepen op voorhand beter voorbereid worden zonder de metingen te moeten herhalen. Op basis van de bevindingen van de FAME-studie kunnen we daarenboven stellen dat er meer levens gered zullen worden door de introductie van de FFR-meting in de dagelijkse praktijk. Tenslotte is een FFR-meting op basis van een ct-scan minder belastend voor de patiënt dan een FFR-meting via katheterisatie.


Dokter Piet Vanhoenacker, radioloog:“Samenvattend, zal FFR-meting op basis van een CT scan waarschijnlijk de meest efficiënte methode worden om, op niet invasieve wijze, vernauwingen in de kransslagaders op te sporen. “

09 dec 2015 14u59
zie ook rubriek