Syndroom van Down opsporen binnenkort goedkoper

Het bedrijf Multiplicom uit Niel heeft de nieuwe test Clarigo op de markt gebracht, die het opsporen van het syndroom van Down bij een foetus eenvoudiger en op termijn goedkoper maakt. Een vruchtwaterpunctie is niet nodig. Een bloedstaal is al voldoende.

Multiplicom is een spin-off van de Universiteit Antwerpen. Het bedrijf, dat 62 werknemers heeft, bevindt zich in het Wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen in Niel. Multiplicom maakt voor de Clarigo-test gebruik van de Niet-Invasieve prenatale test (NIPT), die al drie jaar op de markt is. De NIPT vervangt de vruchtwaterpunctie, waarbij een naald in de buik van de moeder wordt gestoken. "Wij vereenvoudigen de NIPT-test, door niet naar alle dna-stukjes te kijken, maar enkel naar de stukjes die te maken hebben met het Downsyndroom, het Edwardssyndroom (waarbij de foetus onder meer een afwijkende schedelvorm en een hartafwijking heeft, red.) en het Patausyndroom (ook hartafwijking en schade aan hersenen, red.)", zegt Dirk Pollet, directeur van Multiplicom.


 "Daardoor wordt de NIPT-test eenvoudiger, en kan ze in meer laboratoria worden uitgevoerd. Door de stijging van het aantal analyses, kunnen de vaste kosten over meer patiënten worden verspreid, waardoor de NIPT-test een pak goedkoper wordt." 


Voorlopig niet terugbetaald


 Vandaag kost de NIPT-test 390 euro. Voorlopig verkoopt Multiplicom zijn eigen Clarigo-test aan vijftien laboratoria in zes Europese landen aan dezelfde prijs, waardoor ook de patiënt wellicht 390 euro voor Clarigo moet betalen. "Maar een halvering van de prijs is op termijn zeker mogelijk", zegt Dirk Pollet.


 Die prijsverlaging zou welkom zijn. In tegenstelling tot de vruchtwaterpunctie, worden de NIPT- en de Clarigo-test voorlopig niet terugbetaald door de algemene ziekteverzekering.


 Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bevestigde gisteren dat ze de terugbetaling volgend jaar wel mogelijk wil maken, maar een precieze datum daarvoor is nog niet bekend.


 De socialistische mutualiteit De Voorzorg betaalt vandaag wel 300 euro voor de test terug, op voorwaarde dat de zwangere vrouw tot een risicogroep behoort. Dat is zo als de zwangere vrouw ouder is dan 35 jaar, of als uit andere testen blijkt dat ze een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down heeft.


 De christelijke mutualiteit betaalt de test niet terug. Het ziekenfonds Partena betaalt 150 euro van de test terug, ongeacht of de vrouw tot een risicogroep behoort of niet.


 De test kan worden uitgevoerd tussen de tiende en de twaalfde week van de zwangerschap.


 99,7 procent zekerheid


 Annelies Lust, gynaecologe in het Universitair ziekenhuis van Antwerpen (uza) en Heilige Familie in Reet, pleit voor een snelle terugbetaling. "De NIPT-test geeft betrouwbaardere resultaten", zegt Lust. "Als de test zegt dat uw foetus wel of niet het syndroom van Down heeft, is dat met 99,7 procent zekerheid. Andere testen geven 90 procent zekerheid."

29 okt 2015 19u58
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek