Persbericht: Wereld Beroerte Dag in het UZA

Op donderdag 29 oktober is het Wereld Beroerte Dag. In België worden jaarlijks ongeveer 25.000 mensen getroffen door een beroerte. Op 29 oktober wil het UZA iedereen sensibiliseren rond de symptomen, de risicofactoren en de behandeling van  beroertes. Men kan bovendien een aantal risicofactoren laten testen aan de stand in de inkomhal.

In België krijgen jaarlijks ongeveer 25.000 mensen een beroerte (ook wel cerebrovasculair event of cva). Hierbij ontstaat een plotse verstoring van de doorbloeding in de hersenen. Bij zo’n 80% van de beroertepatiënten gaat het om een herseninfarct, waarbij een bloedklonter de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen blokkeert. Een ander type is de hersenbloeding, waarbij er een scheur in een hersenbloedvat ontstaat.


Beroerte is derde belangrijkste doodsoorzaak
Ongeveer eenderde van de patiënten overlijdt door de beroerte. Daarmee is het de derde belangrijkste doodsoorzaak in het Westen. Patiënten die een beroerte overleven houden hier vaak beperkingen aan over en blijven hierdoor afhankelijk van zorgverleners of hun omgeving. Door revalidatie kunnen patiënten wel een deel van hun mogelijkheden herwinnen.


Snel handelen bij beroerte is cruciaal
Snel handelen bij een beroerte is cruciaal om hersenbeschadiging te beperken. Daarom is het belangrijk dat patiënten en hun omgeving de symptomen op tijd herkennen en onmiddellijk de hulpdiensten contacteren, zodat de patiënt zo snel mogelijk kan worden vervoerd naar de dichtstbijzijnde beroerte-eenheid.


Bestaande en nieuwe behandelingsmogelijkheden
Een herseninfarct wordt al geruime tijd behandeld via trombolyse, waarbij een krachtig antistollingsmiddel toegediend wordt om de klonter op te lossen. Deze behandeling is mogelijk binnen de eerste 4.5 uur. In gespecialiseerde centra zoals het uza is ook trombectomie mogelijk: de arts haalt de bloedklonter weg via een stent langs een bloedvat in de lies. Deze behandeling geeft in bepaalde gevallen een beter resultaat dan trombolyse alleen en kan ook binnen een ruimere tijdslimiet. Ook een combinatie van beide behandelingen kan doeltreffend zijn. Het uza werkt nauw samen met de ziekenhuizen in de omgeving om trombectomie te kunnen toepassen bij patiënten die hiervoor in aanmerking komen.


Wereld Beroerte Dag: Laat je bloeddruk meten en bereken je risico op beroerte
Op 29 oktober, Wereld Beroerte Dag, wil de dienst neurologie van het UZA iedereen sensibiliseren rond de symptomen, de risicofactoren en de behandeling van beroertes. Dr. Laetitia Yperzeele (staflid neurologie en specialist beroertezorg): “De symptomen tijdig herkennen kan levens redden. Daarnaast willen we ook wijzen op de risicofactoren voor beroerte. Zo kunnen mensen aan onze stand hun bloeddruk laten meten. We gebruiken ook een vragenlijst om nog beter hun risico op beroerte in te schatten.” Een gezonde levensstijl kan een beroerte voorkomen. Andere factoren, zoals leeftijd en hartafwijkingen, zijn niet of moeilijker te controleren. Door verhoogde aandacht voor preventie gaat het aantal beroertes in de meeste geïndustrialiseerde landen in dalende lijn.

29 okt 2015 19u58
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek