Aantal behandelingen voor prostaatkanker kan gehalveerd worden

Dat blijkt uit een studie van het Rotterdamse Erasmus MC Kanker Instituut en het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Negentien keer bestralen met een hoge dosis blijkt net zo goed, of zelfs iets beter te werken dan 39 keer bestralen met een lagere dosis. Bijwerkingen als darmklachten zijn de eerste drie maanden iets erger, maar de daaropvolgende jaren vergelijkbaar.
11.000 mannen per jaar
In Nederland krijgen elk jaar zo'n 11.000 mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben, waarvan er gemiddeld 2400 overlijden. Naar schatting worden jaarlijks zesduizend mannen bestraald. De kans om de ziekte te krijgen, neemt toe met de jaren, maar het gevaar om eraan te overlijden neemt af. Het omslagpunt ligt rond de 55 jaar.

In 1997 bleek juist uit onderzoek dat tumoren bestreden moesten worden door een veelvoud aan lage dosis behandelingen, waardoor het aantal bestralingen voor prostaatkanker werd uitgebreid van 34 naar 39. "Toen zijn alle Nederlandse centra voor radiotherapie in één jaar overgestapt", zegt Luca Incrocci, hoofdonderzoeker en radiotherapeut-oncoloog in het Erasmus MC.

Oudere mannen
Hij verwacht daarom dat de 21 Nederlandse centra binnen een jaar op de korte, goedkopere serie zullen overstappen. Met name oudere mannen hebben daar volgens hem baat bij. Niet alleen omdat prostaatkanker in deze groep vaker voorkomt, maar ook omdat zij vanwege de bijwerkingen van een operatie, zoals urineverlies, vaker bestraald worden. Jongere mannen, voor wie de ziekte dodelijker is, worden in de meeste gevallen juist geopereerd.

lees verder
22 okt 2015 09u14
Bron: Trouw.nl
meer over
zie ook rubriek