Wat verandert op 1 juli?

Geen ereloonsupplementen in daghospitalisatie
Socialistische Mutualiteiten betalen NIPT terug
Verplichte derdebetalersregeling
CM krijgt nieuwe voorzitter
Geen ereloonsupplementen in daghospitalisatie
Specialisten kunnen niet langer ereloonsupplementen aanvragen aan patiënten die in daghospitalisatie in twee- of meerspersoonskamersverblijven. Dat verbod bestond al langer voor wie langer in het ziekenhuis blijft in zo’n kamer, maar wordt nu dus uitgebreid naar daghospitalisatie.

Socialistische mutualiteiten betalen NIPT terug
Zwangere vrouwen die tot de risicogroep behoren krijgen bij de Socialistische mutualiteiten vanaf 1 juli 300 euro terugbetaald als ze een NIPT laten uitvoeren. Met deze niet-invasieve prenatale test (NIPT) kunnen aanstaande moeders te weten komen of in het dna van het ongeboren kind een extra kopie van chromosoom 21 aanwezig is, of het kind dus al dan niet het Downsyndroom zal hebben. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat alvast weten dat het riziv nog dit jaar volgt met de terugbetaling van deze test.

Verplichte derdebetalersregeling
Huisartsen kunnen voortaan bij patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming de derdebetalersregeling toepassen. Kunnen, want er geldt nog een overgangsperiode tot 1 oktober om de artsen de tijd te geven om, onder meer, hun informaticasysteem geüpdatet te krijgen. Van de maatregel zullen ongeveer 1,9 miljoen mensen kunnen genieten.

CM krijgt nieuwe voorzitter
Luc Van Gorp wordt de nieuwe voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM). Hij volgt Marc Justaert op. Justaert, die sinds december 1993 voorzitter was, wordt voorzitter van de Algemene Raad van het riziv. Hij volgt er Edouard Descampe op.
01 jul 2015 09u14
meer over
zie ook rubriek