COPD-patiŽnt heeft meestal ook andere ziekte

COPD-patiŽnten hebben in 98 procent van de gevallen minstens ťťn andere aandoening onder de leden. Bijna de helft van deze patiŽnten heeft minstens vier andere ziekteklachten. Dat is ťťn van de conclusies uit het proefschrift van Lowie Vanfleteren van het Maastricht UMC+ en expertisecentrum CIRO+ in Horn.
copd wordt gekenmerkt door een obstructie van de luchtwegen en bemoeilijkt de ademhaling. Maar liefst een kwart van de bevolking heeft op zijn minst een milde vorm van copd. Er zijn een aantal oorzaken bekend. Vanfleteren vond echter ook andere invloeden.

Verband
Vanfleteren onderzocht de bijkomende problemen bij patiŽnten die werden doorverwezen voor longrevalidatie. In een studie onder meer dan 18.000 mensen uit 23 landen wereldwijd bleek een lager lichaamsgewicht gepaard te gaan met de aanwezigheid van COPD. "Mogelijk hebben mensen met een laag lichaamsgewicht een hoger risico op COPD", zegt Vanfleteren. "Het zou ook kunnen dat mensen met COPD juist meer gewicht verliezen, maar het verband is in ieder geval aantoonbaar."

Andere aandoeningen
Bijna alle patiŽnten bleken minimaal ťťn andere aandoening te hebben. Ongeveer de helft had minstens vier andere klachten, uiteenlopend van botontkalking en angststoornissen tot een te hoog cholesterol.

Opmerkelijk genoeg komen bepaalde aandoeningen gezamenlijk voor. "Een patiŽnt die naast COPD ook aderverkalking heeft zal ook een hogere bloeddruk hebben en iemand met botontkalking zal ook nierfunctieproblemen en spierzwakte hebben", aldus Vanfleteren. Uit het onderzoek kwamen vijf verschillende groepen van COPD-patiŽnten naar voren met ieder een eigen klachtenpatroon.

Complexe ziekte
"De bevindingen zijn met name klinisch van belang", zegt Vanfleteren. "COPD is een complexe ziekte. Door tijdig de bijkomende aandoeningen te herkennen kan eerder worden gestart met het behandelen van de symptomen."

Nagenoeg alle COPD-patiŽnten krijgen te maken met andere aandoeningen, daar moet de behandelend arts dan ook alert op zijn. Toekomstig onderzoek zou zich nu moeten gaan richten op het achterhalen van de oorzaak van de bijkomende aandoeningen, daar is nog weinig over bekend.
13 mrt 2015 09u16
zie ook rubriek