Eenvoudige doe-het-zelf test toont Borrelia bacterie aan

Ontdek je een teek op je lichaam dan is het zaak deze snel en geheel te verwijderen. Dat geldt ook voor een tekenbeet op je huisdier. Met de nieuwe test van Beaphar, Test de Teek, kun je vervolgens aantonen of de teek besmet is met de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Op de website Testdeteek.nlvind je uitgebreid advies wat te doen bij een beet.
Beaphar Test de teek is een eenvoudige doe-het-zelf test die in 10 minuten aantoont of een teek de borrelia bacterie bij zich draagt. Ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland draagt deze bacterie. Bij een beet door een besmette teek dien je direct contact op te nemen met een arts (of dierenarts in geval van een huisdier) om te bepalen welke behandeling noodzakelijk is. Het gegeven of er een besmette teek in het spel is kan hierbij nuttig zijn.

Handel snel en adequaat
Wacht je te lang met de behandeling, dan kan de ziekte van lyme ontstaan. Een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Omdat de symptomen niet altijd hetzelfde zijn, is het voor artsen soms lastig om de juiste diagnose te stellen. Handel dus snel en adequaat.

Op de website Testdeteek.nl vind je informatie over wat te doen bij een beet. Ook kun je hier de uitslag van de test doorgeven. Hiermee wordt de Tekenkaart van Nederland gevuld. Deze kaart op Testdeteek.nl geeft zo een overzicht van gebieden waar besmette teken voorkomen.

Verhoogd risico
Niet alleen huisdierbezitters en tuinliefhebbers lopen een verhoogd risico om in aanraking te komen met teken. Ook wandelaars en mountainbikers dienen zichzelf goed te controleren.

Teken houden zich op in grassen en struiken tot op een hoogte van ongeveer 1 meter en laten zich op een gastheer vallen die voorbij komt. Ongeveer 20% van de teken in Nederland is besmet met de borrelia bacterie. als een besmette teek zich langer dan 24 uur aanhecht is er een grote kans dat de bacterie wordt overgedragen. Door honden en katten preventief te behandelen tegen teken, kan dit risico verminderd worden.
28 jul 2014 11u17
meer over
zie ook rubriek