S.P.O.R.T.S. houdt opendeur om belang van preventieve sportmedische screening te onderstrepen

Onlangs werd het belang van preventieve screening voor sporters nogmaals pijnlijk duidelijk toen een loper tijdens de 20 km door Brussel overleed aan een hartaandoening. Het is één van de redenen waarom S.P.O.R.T.S, het multidisciplinair centrum sportgeneeskunde van het UZA, op donderdag 5 juni zijn deuren opent. Beginnende en gevorderde sporters kunnen er die dag ontdekken wat sportmedische begeleiding precies inhoudt.
Preventief sportmedisch onderzoek
Steeds meer recreatieve sporters nemen deel aan sportwedstrijden zoals de Antwerp Ten Miles of de 20 km van Brussel. Vaak krijgen ze met blessures en andere gezondheidsproblemen te maken. Een preventief sportmedisch onderzoek brengt vooraf mogelijke problemen in kaart. Sportarts Sam Moustie, verbonden aan S.P.O.R.T.S.: “Vaak trainen deze sporters te intensief of op een foute manier. Niet alleen topsporters, maar ook beginnende sporters zijn daarom gebaat bij een preventieve screening”, zo zegt Moustie. “Sporten is zwaar voor je lichaam, vooral voor je hart, je spieren en je gewrichten. Met een sportmedische screening kunnen heel wat blessures, gezondheidsproblemen en soms zelfs plotse dood vermeden worden.”

Blessures voorkomen en meer resultaten boeken
Kaat Siebens, klant bij S.P.O.R.T.S., liet zich voor de Ten Miles alvast uitgebreid screenen. “Uit de screening bleek dat mijn bekken instabiel is en dat mijn beide achillespezen overbelast zijn. Ik heb aangepaste oefeningen gekregen waarmee ik die problemen heb kunnen opvangen. Ik liep de Ten Miles zonder problemen en met 10 minuten tijdswinst.”

Vetpercentage onder de loep
Tijdens de opendeurdag op 5 juni kan iedereen alvast gratis zijn vetpercentage laten meten in de inkomhal van het uza. Dat is een eerste indicatie van je gezondheidstoestand. S.P.O.R.T.S. biedt daarenboven gratis rondleidingen aan met demo’s van een inspanningsproef, een krachttest en een loopanalyse. De sportspecialisten van het uza staan klaar om alle vragen te beantwoorden.

Programma:
Donderdag 5 juni, van 9u tot 17u. Afspraak aan de stand in de inkomhal. Vooraf inschrijven niet nodig.
Interessante links:
04 jun 2014 13u07
meer over
zie ook rubriek