Leuvens fertiliteitscentrum pioniert op vlak van risicomanagement

Het Leuvens universitair fertiliteitscentrum (LUFC) behaalde zopas de nieuwe ISO Healthcare-norm voor kwaliteitsmanagement in de zorg (ISO 15224). Voor zover bekend is het daarmee het eerste centrum voor reproductieve geneeskunde ter wereld dat met de ISO 15224 kan uitpakken. Een patiënt die naar het Leuvense fertiliteitscentrum gaat, kan zeker zijn dat fouten zo veel mogelijk vermeden worden.
De ISO 15224, ook wel ISO Healthcare genoemd, is een vertaling van ISO 9001 voor de gezondheidszorg. De meeste fertiliteitscentra in de Benelux werken met de klassieke ISO 9001-norm, die eigenlijk op punt werd gesteld voor bedrijven en industrie. Het nieuwe ISO Healthcare-norm daarentegen is een kwaliteitslabel specifiek geschreven voor zorgorganisaties. Het label kijkt niet alleen naar het voortdurend verbeteren van kwaliteit, maar hecht ook veel belang aan risicobeheersing, efficiëntie en veiligheid.

Risico’s
Professor D’Hooghe, coördinator Leuvens universitair fertiliteitscentrum: “De toegevoegde waarde is het enorme belang dat men hecht aan risicomanagement. Door alle complicaties, risico’s en de impact ervan in kaart te brengen, ben je je pas echt bewust van wat er fout kan gaan. We inventariseren elk incident, om zo het risico in de toekomst te vermijden. Voor een fertiliteitscentrum gaat dat heel concreet over bijvoorbeeld complicaties na een ingreep, de identificatie van spermastalen van patiënten, veiligheid voor het personeel of de kwaliteit van de diepvriezers waarin embryo’s bewaard worden.”

Pionier
Het LUCF is een belangrijk centrum voor medisch begeleide bevruchting, met technieken als ivf, icsi, inseminaties, invriezen van eicellen, zaadcellen en embryo’s, genetische diagnostiek en fertiliteitspreservatie van patiënten met kanker. Tegelijk is het LUFC – in tegenstelling tot heel wat andere fertiliteitscentra - ook een trendsetter op het vlak van voortplantingschirurgie, met operaties voor endometriose, vergroeiingen en hersteloperaties na sterilisaties. De nieuwe ISO-norm werd behaald voor álle onderdelen van het centrum, terwijl de meeste fertiliteitscentra enkel een ISO 9001-norm hebben voor hun lab. “Van het moment dat de patiënt toekomt in het centrum tot wanneer hij het ziekenhuis verlaat, is elke stap en elk mogelijk risico bekeken.”

“Dat geïntegreerd werken maakt ons vrij uniek”, aldus professor D’Hooghe. “Elke patiënt die bij ons komt voor een vruchtbaarheidsprobleem kunnen we een totaalpakket aanbieden. We zijn dan ook trots dat de ISO-norm voor al die uiteenlopende onderdelen behaald werd: een patiënt kan zeker zijn dat fouten zoveel mogelijk vermeden werden.”
Het LUFC zal binnenkort ook een meeting organiseren met andere Nederlandse en Belgische fertiliteitscentra die een ISO-certificaat hebben. Het is de bedoeling om samen met andere centra de kwaliteitsindicatoren te bepalen die in België en Nederland van toepassing zullen zijn.
12 mei 2014 14u26
Bron: UZ Leuven
meer over
zie ook rubriek