Spectaculaire verbinding gepland tussen UZA en nieuw Moeder & Kind Centrum.

Op 5, 6 en 7 mei wordt er letterlijk en figuurlijk een belangrijke verbinding gemaakt tussen het UZA Moeder & Kind Centrum en het oorspronkelijke UZA-gebouw. Twee bruggen bestaande uit 90 ton beton (uit één stuk), zullen dan het nieuwe gebouw verbinden met de medisch-technische diensten (waaronder radiologie) op de 2de verdieping en het operatiekwartier en de dienst intensieve zorg op de 3de verdieping van het UZA. Ook op het gelijkvloers zal een glazen passerelle de twee gebouwen met elkaar verbinden.
Het uza startte in september 2011 met de bouw van een uniek moeder- en kindcentrum: een volledig nieuwe ziekenhuisvleugel waar alle specialismen rond de zorg voor moeders en hun kinderen samen worden ondergebracht. Het gebouw zal plaats bieden aan 80 bedden voor materniteit, pediatrie en neonatologie. Ook de raadpleging pediatrie wordt hier ondergebracht.

De inrichting wordt speels en kindvriendelijk met veel daglicht. De ruwbouw en buitenafwerking is zo goed als afgerond. Momenteel wordt naarstig aan de binnenafwerking gewerkt. De connectie tussen het centrum en de uza-gebouwen is belangrijk om een snelle doorstroming te kunnen garanderen tussen de onderzoeksfaciliteiten zoals radiologie en het operatiekwartier en de intensieve zorg. Dankzij de glazen bruggen wordt dit bovendien ook op architecturaal vlak een hoogstandje.

Het nieuwe centrum, zo’n 10 000 m² groot, is uniek in België. Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder: “Het is een heel nieuw concept, waarbij de cyclus van de conceptie, over bevalling tot zuigeling en adolescentie rond wordt gemaakt. We zijn het eerste en enige ziekenhuis in België dat specialisten gynaecologie, pediatrie en intensieve zorg zo dicht bij elkaar brengt.” In het nieuwe centrum staat het kind en zijn moeder centraal. Dit sluit aan bij de moderne visie van ‘family centred care’, waarbij men ervoor zorgt dat moeder en kind altijd zo dicht mogelijk bij elkaar blijven. Er zal veel aandacht besteed worden aan rooming-in faciliteiten. ouders kunnen er in alle comfort bij hun zieke kinderen of pasgeborenen overnachten.

De kamers op de dienst pediatrie worden voorzien van de laatste technologische snufjes. Bovendien komen er aparte kamers voor kinderen met neurologische problemen, diabetes, obesitas, … de uitrusting zal afgestemd zijn op de aandoening van de patiëntjes. Op de materniteit zullen er meer en grotere eenpersoonskamers komen met moderne technologie en comfort. Bovendien zullen ook bevallingen met spoed-keizersnede hier plaats kunnen vinden. Op de dienst intensieve neonatale zorg zullen baby’s en moeders meer privacy krijgen doordat de nieuwe afdeling zal bestaan uit aparte kamers met een eigen infrastructuur, die vanuit een centraal punt kunnen opgevolgd worden. Er zijn ook kamers voor meerlingen voorzien, die 20 tot 25% van de opnames uitmaken. In het nieuwe concept zullen geluids- of lichtstimuli niet in de kamer zelf te merken zijn, maar enkel bij de verpleegkundigen. Zo creëren we meer dan vandaag een stimulusvrije omgeving, waarbij de baby’s niet meer gestoord worden door geluiden van monitors en alarmen.

Verwacht wordt dat het nieuwe centrum begin april 2015 zal opengaan.
05 mei 2014 14u15
meer over
zie ook rubriek