Vernieuwde hyperbare zuurstofkamer in het UZA biedt patiënt meer comfort

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) nam afgelopen week een nieuwe hyperbare kamer in gebruik die de behandeling voor slachtoffers van CO-vergiftiging, duikongevallen, plotse doofheid of slecht helende wonden, in alle comfort zal laten verlopen. De bediening werd eenvoudiger en patiënten kunnen nu genieten van TV, film of muziek in comfortabele zetels
Het afgelopen jaar kwamen er 450 patiënten in de hyperbare kamer (ook wel ‘caisson’ genoemd) van het uza terecht. Goed voor in totaal 3345 sessies. “In de winter zien we vooral patiënten die een CO-vergiftiging oplopen. In de zomer behandelen we regelmatig duikers na een decompressieongeval”, zegt prof. Koen Monsieur, diensthoofd spoedgevallen in het uza.

zuurstoftherapie onder hoge druk zorgt er voor dat er meer zuurstof in het bloed en het plasma komt. De therapie wordt ook gebruikt voor de behandeling van patiënten die aan plotse doofheid of gehoorsvermindering lijden, alsook om een betere genezing van moeilijk helende wonden (veroorzaakt door specifieke omstandigheden zoals een bepaalde groep van voetwonden bij diabetici) te verkrijgen. Voor de genezing van die groep van voetwonden neemt het UZA sinds kort ook deel aan een internationale studie die de effectiviteit van hyperbare zuurstoftherapie voor deze patiënten zal onderzoeken.

Afgelopen week nam het UZA de vernieuwde hyperbare kamer in gebruik. Alles werd vervangen: ‘Van de bedieningskamer tot de verlichting. Alleen de tank zelf, die nog in goede staat is, werd behouden. “Het bedieningsysteem is heel wat eenvoudiger en moderner. We kunnen nu alles bedienen met een touchscreen”, zo zegt Tom Argeerts, unitverantwoordelijke van de caisson. “Bovendien hebben we nu dankzij nieuwe camera’s een veel scherper beeld van elke patiënt.”

Ook aan het comfort van de patiënten werd uiteraard gedacht. Niet alleen de zetels zijn comfortabeler geworden, maar patiënten kunnen nu ook in de caisson televisie kijken en naar muziek luisteren, om de soms lange behandelingen wat aangenamer te maken. Het UZA diende daarvoor een aanvraag in bij de Belfius Foundation, een private stichting voor solidariteitsmecenaat in België. Het zogenaamde patient entertainment system van de spoed kwam als winnend project uit de bus, wat de dienst een prijs van meer dan 7.000 euro opleverde. Daarmee werden vier televisieschermen met hoofdtelefoons en twee dvd-spelers gekocht.
14 mei 2014 14u11
meer over
zie ook rubriek