Operatierobot al vier keer succesvol ingezet voor levende nierdonatie

Het UZ Gent zet sinds begin dit jaar een operatierobot is voor niertransplantaties met levende donatie. Het is het eerste centrum in België dat een robot inzet voor dergelijke operaties bij een donor. Tot nu voerde het multidisciplinaire transplantatieteam vier ingrepen succesvol uit. Bij de allereerste transplantatie doneerde een moeder een nier aan haar 5-jarige dochter. Alle donoren en patiënten stellen het prima.
Geperfectioneerde technieken
Gezien het toenemende belang van niertransplantaties met levende donoren, is het essentieel dat de chirurgische technieken geperfectioneerd worden, de veiligheid van de donor gewaarborgd is en het postoperatief herstel zo kort mogelijk is. Chirurgen streven die resultaten al vele jaren na dankzij het gebruik van minimaal invasieve technieken zoals kijkoperaties. Tegenwoordig kunnen niertransplantaties met levende donoren ook uitgevoerd worden met behulp van een operatierobot.

Uiterst nauwkeurig opereren
De operatierobot maakt het mogelijk om tijdens de ingreep een zeer scherp driedimensionaal zicht te hebben op het operatieveld. Verder opereren de robotarmen die de chirurg bedient zonder trillingen en geven ze een grotere bewegingsvrijheid. Dit zorgt ervoor dat de chirurgen uiterst nauwkeurig kunnen opereren en het weefsel rond de nier zoveel mogelijk onbeschadigd laten.

Betere resultaten
Een niertransplantatie met een levende donor biedt meerdere voordelen boven een klassieke niertransplantatie. Allereerst is de wachttijd voor de ontvanger korter, waardoor dialyse soms vermeden kan worden. Verder kan de transplantatie op voorhand gepland worden, zodat de tijd dat de nieuwe nier niet van bloed wordt voorzien, korter is. Een transplantatie met een levende donor kent ook betere resultaten op korte (snellere hervatting van de nierfunctie) en lange termijn dan transplantaties met nieren van overleden donoren.

106 levende nierdonaties
Vorig jaar werden in ons land een 60-tal niertransplantaties uitgevoerd met levende donoren. Dat vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van alle niertransplantaties. In het UZ Gent werd die ingreep voor het eerst in 1993 gedaan. Vandaag staat de teller op 106.
17 mrt 2014 10u23
Bron: UZ Gent
meer over
zie ook rubriek