In ontwikkeling: MRI in plaats van biopsie

De universiteit van Nottingham (VK) ontwikkelt nieuwe tests om te onderzoeken hoe het met een nier gaat, op basis van MRI. Onderzoeksleider dr. Sue Francis: 'huidige tests voor chronische nierziekten zijn soms zeer invasief, en patiënten moeten vaker terugkomen. Wij hebben ons ten doel gesteld en set niet-invasieve metingen te ontwikkelen, die we in een enkele scansessie van een uur kunnen uitvoeren. Hiermee willen we de bloed- en zuurstofvoorziening van de nier in beeld brengen. Hopelijk kunnen we de tests ook echt in de praktijk gaan gebruiken.'
Het onderzoek, uitgevoerd aan het Sir Peter Mansfield Magnetic Resonance Centre van de universiteit, wordt betaald door de Dr Hadwen Trust, een stichting voor biomedisch onderzoek die er meer dan een ton Engelse ponden in steekt (bijna 130.000 euro). Het is de eerste studie die mri inzet om te onderzoeken welke rol zuurstof speelt in het gezond houden van de nier.

Francis: 'Huidige technieken geven maar een grof beeld van wat er in de nier gebeurt en hoe dat door de tijd verandert. Een biopt, een klein deel van het weefsel, hoeft ook niet representatief te zijn voor het orgaan als geheel.' Met de scan hopen Francis en collega's niet alleen een gedetailleerd beeld van de bloedstroom te kunnen geven, maar ook van de verdeling en het verbruik van zuurstof in de nier.

Vervolgens bekijken de onderzoekers in eerste instantie bij gezonde vrijwilligers hoe de nieren reageren op veranderingen in zuurstof en kooldioxide, als model voor nierziekten. Daarna zullen ze twintig patiënten met diabetische nierschade onder de scanner leggen, om hun methoden te controleren. Als het werkt, kan de scantechniek ingezet worden om het verloop van een nierziekte te volgen, en het effect van medicijnen daarvoor te bepalen.
14 feb 2014 10u26
meer over
zie ook rubriek