Prof. Jan De Maeseneer ontvangt prestigieuze internationale onderscheiding voor opleiding van gezondheidszorgverstrekkers

Prof. Jan De Maeseneer ontving deze ochtend in Thailand op de Prince Mahidol Award Conference een 'Special Award For Excellence in Health Professional Education'. Prof. De Maeseneer is voorzitter van de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, en vicedecaan Strategische Planning van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent.
Special Award For Excellence in Health Professional Education
De internationale conferentie onder het thema 'Transformative Learning for Health Equity, die georganiseerd werd samen met de Wereldgezondheidsorganisatie, Wereldbank, Rockefeller Foundation, China Medical Board,… lauwerde tijdens de slotceremonie een aantal academici die wereldwijd hebben bijgedragen tot verbetering van de kwaliteit van de opleiding van gezondheidszorgverstrekkers.
Jan De Maeseneer kreeg de onderscheiding voor zijn werk op het vlak van innovatie van de medische opleiding aan de Universiteit Gent: van een klassieke op disciplines (scheikunde, natuurkunde, anatomie,…) gebaseerde opleiding naar een geďntegreerde, patiëntgerichte opleiding.
De award werd overhandigd door Dr. Tim Evans (Wereldbank), die de rol van Jan De Maeseneer als 'change agent' in de curriculumhervorming benadrukte en wees op zijn rol in het ontwikkelen van wereldwijde netwerking tussen opleidingsinstellingen voor gezondheidsberoepen als strategie voor het terugdringen van sociale ongelijkheid in gezondheid.

De medische opleiding in Gent kreeg al in 2005 een speciaal kwaliteitskenmerk van de Nederlands-Vlaamse Accrediteringsorganisatie in het onderwijs voor haar bijdrage tot maatschappelijke verantwoordelijkheid en haar oriëntatie op de noden en de behoeften van de gemeenschap lokaal en wereldwijd.

Prof. De Maeseneer is momenteel Secretaris-Generaal van het netwerk Towards Unity for Health dat sinds 1979 actief is in innovatie van onderwijs in medische faculteiten wereldwijd, met bijzondere aandacht voor de noden van ontwikkelingslanden. Tevens is hij de coördinator van een netwerk in Afrika, waar innovatieve strategieën worden uitgewerkt om de opleiding van huisartsen in de lokale gemeenschap te realiseren (website).

In Vlaanderen is prof. De Maeseneer betrokken bij de ontwikkeling van de Interuniversitaire Opleiding Huisartsgeneeskunde, die erin geslaagd is om een tekort op het vlak van rekrutering van kandidaten momenteel om te zetten in een overschot, om op die manier een antwoord te bieden aan de noden op het vlak van huisartsgeneeskunde in de vergrijzende samenleving.
31 jan 2014 10u12
Bron: UGent.be
meer over
zie ook rubriek