Vitamine D versterkt spieren baby

Moeders die tijdens hun zwangerschap een hoog vitamine D-niveau hebben, krijgen kinderen met sterkere spieren. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southampton.
De onderzoekers namen bij 678 zwangere vrouwen in de 34e week van hun zwangerschap bloed af om hun vitamine D-niveau te bepalen. Vier jaar later keken ze bij hun kinderen hoe stevig zij iets konden vastgrijpen met hun hand. Vrouwen met een hoger vitamine D-niveau aan het eind van de zwangerschap, bleken vaker kinderen met meer spierkracht te hebben.
"Er is enig bewijs dat het aantal snelle spiervezels omlaag gaat bij een vitamine D-gebrek. als er in de baarmoeder een gebrek is, kunnen babyís een kleiner aantal snelle spiervezels overhouden", zegt Nicholas Harvey.

​Zonlicht
Het lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Daarnaast levert voeding vitamine D. De vitamine is van belang voor sterke botten en spieren. De gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen extra vitamine D te nemen, waaronder zwangere vrouwen.

De onderzoekers gaan nu bij 1200 zwangeren wat het effect van een hoge dosis vitamine D-supplementen is op de botten en spieren van hun babyís.
06 jan 2014 10u54
meer over
zie ook rubriek