Lithium is schadelijk voor nieren maar soms juist weer goed

Lithium wordt sinds halverwege de vorige eeuw ingezet als medicijn tegen stemmingswisselingen, zoals die bijvoorbeeld optreden bij patiënten met bipolaire stoornis. Overdosering kan echter leiden tot beschadiging van tubuli in de nieren (de 'afvoerbuisjes'), wat onomkeerbaar is. Het is daarom nogal verrassend dat lithium ook als medicijn tegen bepaalde nierschade lijkt te kunnen worden ingezet.
De onderzoekers realiseerden zich dat het enzym 'glycogeen synthase kinase 3β' (GSK3β) een belangrijke bijdrage levert bij het ontstaan van acute nierschade en mogelijk ook het herstel frustreert, en dat lithium de aanmaak van GSK3β tegen kan gaan. Daarom behandelden ze twee soorten onderzoeksmuizen met acute nierschade met een enkele dosis lithium. Bij beide soorten bleek de nierfunctie aanmerkelijk te verbeteren, en ook het herstel van de nieren verliep gunstiger.

als lithium vergelijkbare resultaten geeft bij mensen met acute nierschade is dat bijzonder goed nieuws. Acute nierschade komt steeds vaker voor (in Amerika krijgt 5% van de ziekenhuispatiënten ermee te maken), en er zijn niet veel mogelijkheden tot behandeling. Symptoombestrijding en niervervangende therapie (dialyse of transplantatie) zijn eigenlijk de enige mogelijkheden. Een medicijn dat ter behandeling van acute nierschade gebruikt kan worden zou daarom door artsen met open armen worden ontvangen.
16 jan 2014 10u52
zie ook rubriek