Alles over myomen

Ongeveer 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen hebben één of meerdere myomen in de baarmoeder, waarvan circa 350.000 vrouwen met klachten. Daarnaast heeft een half miljoen vrouwen poliepen in de baarmoeder. Hiervan ondervinden 150.000 vrouwen daadwerkelijk ongemak. Myomen en poliepen kunnen de menstruatie beïnvloeden, waardoor vrouwen last kunnen hebben van hevig menstrueel bloedverlies en pijn tijdens de menstruatie.
Om deze vrouwen in de rust en beslotenheid van hun eigen omgeving te helpen met informatie, heeft Hologic de website www.myomen.nlin het leven geroepen.

Op deze informatieve website zijn onder meer antwoorden op veelgestelde vragen en een veelheid aan achtergrondinformatie over myomen en poliepen te vinden. Er is ook een vragenlijst die kan worden uitgeprint om mee te nemen naar een bezoek aan de huisarts of gynaecoloog. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de nieuwe minimaal invasieve behandeling van dit probleem: MyoSure.

Veel informatie
Behalve de vragenlijst bevat www.myomen.nl veel achtergrondinformatie. Zo wordt duidelijk uitgelegd wat een myoom of poliep is, worden symptomen en oorzaken behandeld en is er aandacht voor de onderzoeksmethoden om een myoom of poliep op te sporen. De website geeft ook informatie over de nieuwe minimaal invasieve MyoSure-behandeling, waarbij myomen of poliepen uit de baarmoeder worden verwijderd, terwijl de vorm en functionaliteit van de baarmoeder behouden blijft. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Op de website is een animatie van deze behandeling te zien.

MyoSure
De MyoSure-behandeling vindt veelal poliklinisch plaats, waardoor de patiënt nog dezelfde dag naar huis kan. De gynaecoloog brengt via de vagina een instrument in de baarmoeder in. Via een opening aan de zijkant aan het uiteinde van het instrument worden de myomen of poliepen in kleine stukjes weggesneden. Tegelijkertijd wordt via deze opening in het instrument het weggesneden weefsel opgezogen en uit de baarmoeder verwijderd. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een myoom van 3 cm te verwijderen. als het myoom of de poliep eenmaal verwijderd is, zal de menstruatie weer normaal worden. Onder meer via een rubriek ‘Veelgestelde vragen’ wordt op de website uitgebreide informatie over de MyoSure-behandeling gegeven.
15 nov 2013 10u27
meer over
zie ook rubriek