Verlossende behandeling tegen oorsuizen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft een belangrijke horde genomen in de strijd tegen tinnitus, beter gekend als oorsuizen. Acht jaar lang zochten wetenschappers een methode om mensen te behandelen die tinnitus kregen, nadat ze eerder aan één oor bijna of helemaal doof werden. Per miljoen inwoners krijgen zo'n 7.000 mensen hiermee te maken. Theoretisch zouden die bij de nieuwe behandelingsmethode allemaal gebaat zijn, terwijl er tot voor kort voor hen niks gedaan kon worden.
Het was het team van Prof. Dr. Van de Heyning, dat de nieuwe behandelingsmethode ontwikkelde én recent ook internationaal goedgekeurd zag. Concreet bestaat ze eruit dat patiënten tijdens een twee uur durende ingreep een implantaat ingeplant krijgen, dat geactiveerd wordt door een toestel dat achter het oor of rechtstreeks op de hoofdhuid gedragen wordt. Het gaat om hetzelfde type van implantaat, dat tot voor kort enkel werd ingeplant bij mensen die volledig (of zo goed als volledig) doof waren. Maar dat het ook oorsuizen wegneemt, in geval van doofheid aan één oor, is helemaal nieuw. "Mensen die om één of andere reden, bijvoorbeeld als gevolg van een virus, doof worden aan één oor krijgen daar vaak tinnitus bovenop", zegt Prof. Dr. Van de Heyning. "Op één miljoen mensen zijn er zo ongeveer 7.000. In principe konden die tot nu toe niet worden geholpen. Door ze een cochleair implantaat te geven, geven we ze niet alleen hun spraakperceptie terug, we kunnen ook het oorsuizen fel verminderen. Het helemal wegnemen kunnen we niet. Maar we kunnen het wél veel draaglijker maken."

38 patiënten
De wetenschappers van het uza werkten acht jaar om de behandelings-methode op punt te krijgen en gaven in die periode 38 mensen een cochleair implantaat. Allemaal bleken die gebaat bij de nieuwe methode. Zo ook Greta Deldime (67) uit het Vlaams-Brabantse Hever en Annie Dolders (62) uit Neerpelt. Beide vrouwen zagen hun leven een drastische wending nemen nadat ze in contact kwamen met Prof Dr. Van de Heyning. "Ik liep al jaren van dokter naar dokter", zegt Greta. "Het was om gek van te worden. Ik had constant last van oorsuizen, maar niemand kon me helpen. Niemand vond een oplossing. Het kluisterde me bijna aan mijn huis. Ik mijdde gezelschap. Ik kon geen muziek meer luisteren. En wat nog het ergste was: niemand zag iets aan me. Je krijgt het aan mensen niet uitgelegd wat er met je scheelt." Het implantaat gaf de vrouwen opnieuw een leven. "Ineens kreeg ik terug het leven van voordien", zegt Annie. "Ik kan het geen dag meer missen." Na acht jaar is de behandelingsmethode nu ook internationaal erkend. Dat betekent dat ze in een latere fase misschien ook terugbetaalbaar zal worden. Een implantaat kost nu om en bij de 20.000 euro.
08 nov 2013 10u04
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek