Lage bloeddruk en Alzheimer

Mensen die kampen met een te hoge bloeddruk krijgen vaak als medicijn ACE-remmers. Het ACE-enzym (Angiotensine Converterend Enzym) zorgt in het lichaam voor een stijging van de bloeddruk, dus de ACE-remmers verlagen de bloeddruk. Dit is raadzaam, want een te hoge bloeddruk kan leiden tot beschadigingen aan de bloedvaten in de hersenen, wat een hoger risico op dementie geeft. Dat blijkt uit onderzoek van Hadassa Jochemsen bij VUmc Alzheimercentrum, waarop ze 4 oktober promoveert.
alzheimer-eiwit
ACE lijkt echter ook het zogeheten amyloid-eiwit af te breken, het eiwit waarvan de stapeling in het brein samenhangt met de ziekte van alzheimer (de meest voorkomende vorm van dementie). Het promotieonderzoek van Hadassa Jochemsen laat zien dat een laag niveau van ACE samenhangt met verlies van hersenvolume en meer stapeling van het amyloid, gemeten in hersenvocht.

ĎHet verlagen van ACE-niveaus, door bijvoorbeeld ACE-remmende middelen, zou dus ook ongunstige effecten kunnen hebben, met name voor patiŽnten die een verhoogd risico hebben op de ziekte van Alzheimerí, legt Jochemsen uit. Deze bevindingen kunnen invloed hebben op de toekomstige behandeling van patiŽnten met een hoge bloeddruk en de ziekte van Alzheimer.

mri-scans
Jochemsen bestudeerde tijdens haar promotieonderzoek bij VU medisch centrum mri-scans van de hersenen patiŽnten van middelbare leeftijd met hart- en vaatziekten ťn van patiŽnten met de ziekte van Alzheimer. Naar aanleiding van haar bevindingen is meer onderzoek aan te bevelen naar de rol van ACE-remmers op de ziekte van Alzheimer.

dementie
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben nu al 250.000 mensen dementie en naar verwachting zal dit in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen. Het is van groot belang dat de oorzaak van de ziekte van Alzheimer ontdekt wordt. Kennis over de oorzaak maakt het mogelijk om zeer gericht therapie te ontwikkelen zodat de ziekte genezen kan worden.
03 okt 2013 16u15
Bron: VUmc
zie ook rubriek