Hoofd-halskanker de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa

In de afgelopen tien jaar is wereldwijd het aantal patiënten met hoofd-halskanker gestegen. De grootste toename is gezien onder vrouwen, maar recentelijk stijgt ook het aantal jongeren die deze ziekte ontwikkelen. Hoofd-halskanker treft jaarlijks zo’n 600.000 mensen wereldwijd, 350.000 sterfgevallen waren aan hoofd-halskanker gerelateerd. Daarmee is hoofd-halskanker de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa. In Nederland komen er elk jaar zo’n 3000 nieuwe patienten met hoofd- hals kanker bij. Roken en drinken zijn risicofactoren, evenals het HPV virus.
Hoofd-halskanker treft mensen van alle leeftijden, geslachten en etnische afkomsten. De ziekte komt het meest voor bij mannen van 40 jaar en ouder. De laatste jaren is echter ook een aanzienlijke toename van het aantal gevallen onder jongere mensen waargenomen.

“Het publiek moet worden voorgelicht over de cruciale risicofactoren van de ziekte – roken, alcoholgebruik en, steeds vaker, een verband met bepaalde subtypen van het human papilloma virus, hpv,” aldus Professor René Leemans, hoogleraar en hoofd van de afdeling KNO van VUmc, tevens Secretaris-Generaal van de EHNS (: European Head and Neck Society.) “Hoofd-halskanker kan effectief worden behandeld als het vroeg wordt vastgesteld. Daarom is het van levensbelang dat mensen weten wat de symptomen van deze ziekte zijn. Een patiënt zou moeten worden doorverwezen als een van de volgende klachten 3 weken bestaat ( de zogenoemde One for Three’ definitie): pijnlijke/gevoelige tong, niet-genezend zweertje, en/of rode of witte slijmvliesafwijkingen in de mond, keelpijn, aanhoudende heesheid, pijn en/of moeite met slikken, zwelling in de hals, éénzijdig verstopte neus en/of bloederige afscheiding uit de neus.

De behandeling van hoofd-halstumoren kan ingrijpend zijn. Behandeling kan bestaan uit chirurgie, bestraling of chemotherapie met bestraling en soms een combinatie van al deze behandelingen. Ondanks uitgebreide chirurgische reconstructie technieken en nieuwe ontwikkelingen in bestraling en chemotherapie kan de behandeling van hoofd-halstumoren een grote impact hebben op bijvoorbeeld slikken en/of spreken.

Van 23 – 28 september is de Europese week hoofd-halskanker. Dan wordt o.a via het Europees parlement aandacht gevraagd voor hoofd-halstumoren. Deze week wordt door de Europese hoofd-halsvereniging (EHNS: European Head and Neck Society) georganiseerd.
18 sep 2013 11u39
Bron: VUmc
meer over
zie ook rubriek