Nieuwe aanwijzingen vermoeden link tussen cannabis en andere allergieŽn

Cannabisgebruik is mogelijk de oorzaak van een allergie voor onder meer citrusvruchten en bepaalde groenten, en misschien ook tabak en latex. Verder onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen geeft daartoe opnieuw indicaties. Cannabisplanten met andere eiwitsamenstellingen en een hogere consumptie zijn mogelijk de oorzaak van die allergieŽn.
Onderzoek vorig jaar bij 15 patiŽnten deed al een link vermoeden tussen cannabisgebruik en allergieŽn die bij ons zeer zeldzaam zijn, zoals een allergie voor citrusfruitsoorten. De patiŽnten waren ook allergisch voor cannabis zelf, en hadden klachten zoals rode ogen en last van de luchtwegen.
"Verder onderzoek, op basis van 75 patiŽnten, lijkt in dezelfde richting te wijzen, zegt hoogleraar Didier Ebo, adjunct-diensthoofd immunologie en Allergologie aan het uza.
De oorzaak ligt volgens hem mogelijk bij veranderende consumptie-omstandigheden. "Er wordt volgens de cijfers heel wat meer gebruikt dan vroeger en men kruist ook planten om ze krachtiger te maken, zoals de Amnesia-soort. Als neveneffect zouden in die planten ook bepaalde eiwitconcentraties mee toenemen. Het zijn die eiwitten die voor allergieŽn zorgen. Dat hebben we ook gezien toen de latexproductie intensiveerde, waardoor planten zich met extra eiwitten gingen verweren."
Naast een allergie voor citrusvruchten en bepaalde pit- en steenvruchten lijkt de gevoeligheid volgens Ebo ook uit te deinen naar tabakproducten en latex. "Een latexallergie compliceert dan weer een operatie, " aldus Ebo, die schroom bij patiŽnten opmerkt om over cannabisgebruik te praten.
Een doctoraatsonderzoeker zal verder studiewerk ondernemen.
02 sep 2013 09u20
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek