Opereren niet altijd nodig bij ernstig stomp niertrauma

PatiŽnten met stomp niertrauma hoeven niet per se geopereerd te worden voor het beste resultaat. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan twaalf trauma centra in New England. De uitkomst is in lijn met eerdere onderzoeken, zoals bijvoorbeeld in Zwitserland en aan de Mayo Clinic.
Of patiŽnten met ernstig stomp niertrauma geopereerd moeten worden of niet, is voor traumachirurgen vaak geen uitgemaakte zaak. De onderzoekers, verbonden aan diverse ziekenhuizen in New England (in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten), deden daarom retrospectief onderzoek naar de lotgevallen van alle patiŽnten die tussen 2000 en 2012 met graad IV of V stomp niertrauma waren binnengebracht in ťťn van de twaalf traumacentra. Graad V, op de Organ Injury Scaling, is de ernstigste vorm van niertrauma.

De onderzoekers analyseerden uiteindelijk de gegevens van 206 patiŽnten. 52 van hen waren onmiddellijk geopereerd, op de overige 154 patiŽnten werd een non-operatief management (NOM) beleid gevoerd. Bij 10 van de NOM-patiŽnten moest de NOM-behandeling worden gestaakt vanwege nierproblemen; in geen van de deze gevallen had uitstel van operatief ingrijpen deze problemen in de hand gewerkt. Ouder zijn dan 55 jaar, en niertrauma als gevolg van een verkeersongeluk bleken twee risicofactoren voor het falen van non-operatief management. Het NOM-beleid slaagde voor alle patiŽnten waarvoor deze risico's niet golden. Uiteindelijk konden de nieren worden gered van ongeveer 76% van alle patiŽnten (d.w.z. de 206), en 90% van de patiŽnten onder NOM-beleid.

Het onderzoek laat zien dat het operatief ingrijpen bij ernstig stomp niertrauma niet altijd noodzakelijk is voor het beste resultaat.
22 aug 2013 15u22
meer over
zie ook rubriek