Vaker allergische reacties na insectensteken

Apothekers en huisartsen krijgen steeds meer patiënten over de vloer met een allergische reactie na een insectensteek. "Er zijn sowieso meer allergieën dan vroeger en sommige insecten die oprukken uit het zuiden, kenden we hier vroeger niet", verklaart allergoloog professor Didier Ebo van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Het is een fenomeen waar heel wat apothekers en huisartsen de jongste tijd mee geconfronteerd worden: mensen hebben een insectensteek en krijgen daardoor een vervelende allergische reactie die weliswaar bijna altijd behandeld kan worden.

"Ik heb er geen wetenschappelijke cijfers van, maar ik merk in mijn praktijk dat er meer patiënten dan vroeger zijn die een allergische reactie ontwikkelen na een insectensteek", zegt de Hasseltse apotheker Dirk Vos die ook voorzitter is van het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV). "Vaak is dat ook het geval bij kinderen. We behandelen die allergische reacties meestal met zalf."

Voor een verklaring van het toenemend aantal allergische reacties na insectenbeten, gaan we te rade bij professor Didier Ebo. "Om te beginnen is het aantal allergieën in het algemeen sterk toegenomen, dus niet alleen na steken van vooral wespen, bijen en horzels.

Zowat 25 procent van de bevolking heeft tegenwoordig last van een allergie. Vaak is het zo dat je bijvoorbeeld één allergie hebt, je ook voor iets anders allergisch bent", weet de allergoloog. "Wie bijvoorbeeld een boompollenallergie heeft, heeft ook 50 procent kans op een allergie voor groenten en fruit. Daarnaast zijn er nu insecten die we pakweg 20 jaar geleden in onze streken niet kenden. Ze zijn aan een opmars bezig uit het zuiden. Ik denk aan de hoornaar, dat is een grote wesp. Maar waarom we precies meer allergieën ontwikkelen voor onder meer die wespen, weten we niet. Dat moet nog onderzocht worden.

Wie echt allergisch is voor het insectengif, kan daarvoor trouwens met inspuitingen behandeld worden. De meeste mensen die een allergische reactie ontwikkelen, hebben een 'grote lokale reactie'. Die heeft een diameter van 10 centimeter en wordt groter. Daarmee ga je best naar de dokter", zegt professor Ebo.
19 aug 2013 10u03
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek