Spermakwaliteit neemt rond de 35 jaar al af

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de kwaliteit van sperma eerder dan gedacht vermindert. Al rond de leeftijd van 35 jaar neemt de spermakwaliteit af en wordt de kans op een zwangerschap, ongeacht de leeftijd van de vrouw, kleiner. Het aandeel van zaadcellen met een X-chromosoom neemt ook toe, waardoor oudere mannen vaker dochters krijgen. Dat schrijven onderzoekers in het vakblad Fertility and Sterility.
spermacellen
Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers spermamonsters van 5081 mannen tussen de 16 en 72 jaar oud. Ze keken onder meer naar de hoeveelheid spermacellen, de beweeglijkheid en de vorm van de cellen. Zo ontdekten ze dat deze factoren vrij stabiel bleven tot de 34e verjaardag van de mannen. Daarna nam het aantal spermacellen af.

Na de 40 jaar nam ook de spermaconcentratie en het percentage spermacellen met een normale vorm af. Na de 45 jaar bleek ook het volume van de zaadlozing sterk af te nemen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de verhouding tussen sperma dat Y- of X-chromosomen met zich meedraagt, verandert. Deze chromosomen bepalen of het nageslacht mannelijk of vrouwelijk wordt. Mannen die ouder zijn dan 55 jaar hebben meer kans om dochters te krijgen. Waarom dit zo is, is niet duidelijk.
29 jul 2013 14u06
meer over
zie ook rubriek