Eén miljoen euro voor kinderarmoedeprojecten

Kwetsbare kinderen vanaf hun geboorte zo goed mogelijk ondersteunen om te voorkomen dat ze een achterstand oplopen: dat is de inzet van de armoedeaanpak van minister Ingrid Lieten. Verschillende lokale initiatieven die zich richten op gezinnen in armoede met kinderen tussen 0 en 3 jaar konden beroep doen op een projectsubsidie. Voor het derde jaar op rij wordt 1 miljoen euro vrijgemaakt voor nieuwe lokale projecten of de verderzetting van bestaande initiatieven.
1 op 10 kinderen in Vlaanderen wordt geboren in een kansarm gezin. Een onthutsend cijfer dat Ingrid Lieten aanzet tot concrete actie. "De strijd tegen armoede moet vanuit alle beleidsniveaus gestreden worden. Enkel via een integrale aanpak maken we kans op slagen. Een doeltreffende aanpak vraagt een samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus, maar ook met de samenleving en de kansarme gezinnen zelf. Initiatieven die een sterke lokale verankering hebben zijn fundamenteel in het bestrijden van kinderarmoede. Ze staan dicht bij de mensen en maken de problemen die direct en indirect met armoede te maken hebben van kortbij mee", zegt minister Lieten. "Onderzoek toont ook aan dat de periode tussen 0 en 3 jaar cruciaal is voor de ontwikkeling van intellectuele, emotionele en sociale vaardigheden van jonge kinderen, en het doorbreken van de armoedespiraal."

Gewapend met die kennis, lanceerde Ingrid Lieten ook in augustus 2011 en mei 2012 oproepen waarmee ze lokale besturen en vzw's wilde aanvuren om hun aanbod van initiatieven tegen armoede bij kinderen van 0 tot 3 jaar verder uit te bouwen en te versterken. In maart van dit jaar werd er een derde oproep gelanceerd. Naast de nadruk op de specifieke leeftijdsgroep, stelde Ingrid Lieten ook samenwerking voorop als voorwaarde. Het is belangrijk dat de gekozen projecten op een inclusieve en integrale manier werken. Het lokale bestuur wordt betrokken, maar ook andere organisaties. Armoede vertaalt zich over alle domeinen heen, dus er wordt in deze initiatieven verder gekeken dan welzijn. De geselecteerde projecten krijgen daarvoor tot 50.000 euro subsidie.

De twintig geselecteerde projecten zijn:

- ocmw Antwerpen – Samen op Weg
- ocmw Beerse – Gezinsondersteuning: één gezin, één plan
- caw De Terp vzw Antwerpen – Vrouwen op ’t Zuid Vooruit
- Stad Turnhout – Wereldmoeders ontmoeten mekaar
- De Blauwe Lelie Brugge – Pedagogische ondersteuning in de kinderopvang “op-stap”
- OCMW Tielt – Ontmoetingsruimte BPC
- OCMW Blankenberge – Het Kindernestje
- Vzw Basisschool gemeenschapsonderwijs “Nellie Melba”
– Kleine kinderen, grote kansen met Nelleke Spelleke
- Vzw Centrum Etnische Minderheden en Gezondheid – Huis der Gezinnen – (OP)groeien in verbondenheid
- Stadsbestuur Sint-Truiden – Vernieuwend ver’ouder’en
- OCMW Bree – ’t Kanske
- Vzw Turkse Unie van België Beringen – Handvaten voor armoedebestrijding bij Turkse gezinnen met jonge kinderen
- Vzw Turks-Belgisch Cultuur en ontmoetingscentrum Heusden-Zolder – Ontmoeting, opvoeding, ontwikkeling
- OCMW Kruibeke – JongLEERT ge mee
- Departement onderwijs en opvoeding stad Gent-Staf – Ondersteuning van ouders uit kansengroepen bij het online aanmelden van hun kinderen
- caw Regio Dendermonde – Project Hof ten Rode
- Vzw welzijnsschakels Brussel – Kruispunt hulpverleningsvrijwilligerwerk
- Gemeente Houthalen-Helchteren – Het startkapiTAAL
- Vzw Wigwam Kessel-lo – Een open (t)huis voor het hele gezin
- OCMW Vilvoorde – Spelotheek Pipeloentje
18 jul 2013 16u46
meer over
zie ook rubriek