Insuline belangrijk voor productie moedermelk

Een verstoorde insulinehuishouding is een belangrijke oorzaak van de gebrekkige moedermelkproductie bij mensen met overgewicht. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Centre en de Universiteit van Californie Davis deze week in PLOS ONE.
De wetenschappers onderzochten heel precies welke genen actief worden als de melkproductie in borsten op gang komt. Daaruit bleek dat genen die betrokken zijn bij de verwerking van insuline plotseling heel actief worden in borsten op het moment dat de melkproductie op gang moet komen.

Dat is verrassend, want insuline is vooral bekend van zijn rol in de suikerhuishouding van het lichaam, niet iets dat geassocieerd wordt met de vorming van moedermelk. De rol van insuline in het lichaam blijkt door dit onderzoek een stuk diverser dan gedacht.

overgewicht
De vondst werpt licht op de vraag waarom sommige moeders moeite hebben met de productie van genoeg moedermelk om hun baby te voeden. Het zijn vooral vrouwen met overgewicht of vrouwen die op hogere leeftijd kinderen krijgen die hier de meeste moeite mee hebben.

Zij zijn het ook die een verhoogd risico hebben op suikerziekte, een aandoening die veroorzaakt wordt door een verstoorde insulinewerking en –verwerking. Die verstoring werkt ook door in de productie van moedermelk, zo stellen de onderzoekers.

Medicijnen
De onderzoekers gaan nu proberen om suikerziektemedicijnen in te zetten om de moedermelkproductie van moeders die daar problemen mee hebben, op te schroeven. Wel erkennen ze dat het inzetten van medicijnen bij vrouwen die borstvoeding geven niet ideaal is.

Het is beter om de oorzaak bij de bron aan te pakken, bijvoorbeeld door het voedingspatroon aan te passen en meer te bewegen, om zo het risico op een verstoorde insulinehuishouding te voorkomen.
08 jul 2013 10u25
Bron: Nu.nl
zie ook rubriek