Gebruik Avastin tegen borstkanker moet stoppen

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) raadt af om bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker nog langer gebruik te maken van het geneesmiddel Avastin. De werking van het dure medicijn is onvoldoende en bovendien zorgt het middel ook voor ernstige nevenwerkingen, zo meldt het KCE vandaag.
In België wordt avastin momenteel nog altijd gebruikt en terugbetaald voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker die niet kan worden behandeld met chemotherapie. Maar nu raadt het KCE dus aan om daarmee te stoppen.

Aanvankelijk leek avastin nochtans een veelbelovend medicijn. Zo beweerde de fabrikant, het Zwitserse Roche, dat het product de overleving met 5,5 maanden zou verlengen. Maar na enkele jaren blijken de resultaten teleurstellend: de overleving of de levenskwaliteit verbeteren niet en het geneesmiddel zorgt bovendien voor bloedingen en perforatie van maag en darmen.

In november 2011 had de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) ook al beslist om de vergunning van het dure geneesmiddel in te trekken voor de behandeling van borstkanker. Ook toen werd er aangehaald dat de werking onvoldoende is en dat er risico's verbonden zijn aan het gebruik van het middel.

Het KCE is een federale instelling die studies uitvoert om de beleidsmakers te adviseren bij hun beslissingen over gezondheidszorg en de ziekteverzekering. Het centrum is echter niet niet betrokken bij de besluitvorming zelf.
08 jul 2013 10u24
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek