Rusthuisbewoners slikken meer antidepressiva

Een kwart van de rusthuisbewoners die antidepressiva slikken, begon daarmee na opname in het bejaardentehuis. Bij antipsychotica begon zelfs de helft van de betrokken patiŽnten bij hun verhuis naar het rustoord. Dat blijkt uit onderzoek van het socialistisch ziekenfonds waarover De Morgen vandaag bericht.
Het Nationaal Verbond van Socialistiche Mutualiteiten (NVSM) onderzocht een jaar lang het geneesmiddelengebruik van 7.000 bejaarden. Het eerste half jaar woonden ze nog thuis, de zes maanden erna verbleven ze in een rusthuis.

Daaruit leerde het ziekenfonds onder meer dat bejaarden in een rustoord niet meteen meer, maar wel andere medicatie gebruiken. Voorts valt vooral de stijging in het gebruik van antidepressiva en antipsychotica op. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het verlaten van hun oude thuis, wat een ingrijpend moment is, luidt het.

Activiteiten nodig
NVSM-topman Paul Callewaert stelt zich daar echter vragen bij. "Extra geneesmiddelen kunnen rusthuizen beter vermijden", vindt hij. "Via activiteiten en bezoekjes moeten ze tegengaan dat hun patiŽnten afglijden op een morele roetsjbaan. Vereenzaming moeten we te allen prijze tegengaan."

Om na te gaan of rusthuisbewoners ook na hun eerste zes maanden in het rusthuis deze antidepressiva en antipsychotica blijven nemen, zijn verdere studies nodig.

BelgiŽ op kop
Volgens onderzoekster Majda Azermai van de Universiteit Gent zit BelgiŽ in het Europese koppeloton voor het voorschrijven van deze geneesmiddelen. "Bijna 80 procent van onze rusthuisbewoners neemt slaappillen, antipsychotica of antidepressiva. Meer dan de helft krijgt slaappillen, een derde antipsychotica. Veertig procent van hen neemt antidepressiva", verduidelijkt ze in de krant.
Het gebruik van bloedverdunners en cholesterolverlagers neemt dan weer gevoelig af na een rusthuisopname, zo blijkt nog uit het onderzoek van het socialistisch ziekenfonds. Volgens Callewaert heeft dat te maken met het veranderen van huisarts - die checkt of de medicatie nog wel zin heeft - en de neveneffecten op hoge leeftijd.
28 jun 2013 02u51
Bron: De Morgen
zie ook rubriek