Ontstekingsreuma verlichten door een multidisciplinaire aanpak

De impact van ontstekingsreuma op het dagelijks leven mag niet onderschat worden, maar een doeltreffende medicamenteuze behandeling kan de pijn verzachten, de onsteking sterk veminderen en de schade aan gewrichten beperken. Blijven bewegen is voor deze patiŽnten extra belangrijk omdat de stijfheid erdoor afneemt en de spierkracht en algemene conditie verbetert. Omdat veel patiŽnten niet precies weten wat ze mogen verwachten van bewegingstherapie, organiseert het UZA op 25 juni een infosessie voor patiŽnten met ReumatoÔde artritis (RA), psoriasisartritis of spondylartropathie/de ziekte van Bechterew. PatiŽnten krijgen er meer uitleg over deze drie aandoeningen en de behandelingswijzen. Daarnaast wordt het reumarevalidatieprogramma voorgesteld door een kinisist en een ergotherapeut. Een maatschappelijk werker geeft meer uitleg over sociale en financiŽle voorzieningen.
Ontstekingsreuma treft jaarlijks zoín 1 ŗ 2 % van de Belgische bevolking. De ziekte kenmerkt zich door gezwollen gewrichten wat vooral Ďs nachts pijn en ís ochtends stijfheid veroorzaakt. reumatoÔde artritis (RA), psoriasisartritis of spondylartropathie/de ziekte van bechterew zijn vormen van ontstekingsreuma.
Er bestaat nog geen genezende behandeling, maar geneesmiddelen kunnen de ontstekingen onderdrukken. Ook oefening en leren omgaan met de aandoening zijn erg belangrijk voor reumapatiŽnten. Belangrijk hierbij is om een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid.. Een kinesitherapeut kan helpen deze balans te vinden. Daarnaast kan een ergotherapeut aanwijzingen geven om de gewrichten te beschermen, soepel te houden en te ontlasten bij dagelijkse activiteiten.

In het uza kunnen reumapatiŽnten terecht voor opvolging en therapie. Omdat reuma ook een weerslag heeft op het welbevinden en het sociale leven van de patiŽnt, maakt ook een maatschappelijk werker deel uit van het reumateam in het uza.

Tijdens de infosessie ĎReuma in bewegingí krijgen de patiŽnten meer uitleg over de vormen van ontsteksingsreuma en de behandelingswijzen. Ze ontdekken ook wat kinesitherapie en ergotherapie voor hen kunnen betekenen en vernemen meer over de sociale en psychologische opvang. De sessie wordt geleid door het diensthoofd reumatologie prof. dr. Luc De Clerck.
24 jun 2013 09u56
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek