Prof. Claus Bachert krijgt GSK Vaccines Prijs voor wetenschappelijk onderzoek

GSK Vaccines reikte op 19 juni in samenwerking met de Koninklijke Academiën voor Geneeskunde van België, officieel de GSK Vaccines Prijzen voor wetenschappelijk onderzoek uit aan twee Belgische onderzoekers: Pierre Smeesters (ULB) en Claus Bachert (UGent).
Prestigieuze prijs voor bijdrage aan vaccinologie of immunologie
De GSK Vaccines Prijzen voor wetenschappelijk onderzoek worden elke drie jaar uitgereikt in samenwerking met de Koninklijke Academie voor geneeskunde van België en de Académie royale de Médecine de Belgique, en belonen het werk van een Nederlandstalige en een Franstalige Belgische onderzoeker. De winnaars worden geselecteerd door een jury bestaande uit vaste leden van de twee Koninklijke Academiën voor geneeskunde van België. De twee beloonde werken moeten een belangrijke bijdrage leveren aan de basis- of klinische kennis op het gebied van vaccinologie of immunologie.

Tijdens de prijsuitreikingsceremonie, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Belgische academische, wetenschappelijke en politieke wereld, kregen beide laureaten de kans om de resultaten van hun onderzoek voor te stellen en hun bijdrage aan een specifiek kennisdomein toe te lichten:
- Doctor Pierre Smeesters (Université libre de Bruxelles); Een nieuw paradigma voor de immuniteit en de ontwikkeling van een vaccin tegen streptokokken van groep A;
- Professor Claus Bachert (Universiteit Gent) analyseerde de rol van Staphylococcus aureus en zijn enterotoxines in luchtwegaandoeningen, meer bepaald zijn rol in persisterende ontstekingsziekten.

Met deze prijzen wil GSK Vaccines het onderzoek en de wetenschappelijke kennis ondersteunen en bevorderen.
Elke winnaar ontvangt € 17.500.

Dokter Claus Bachert: “Het is een hele eer om de laureaat van de GSK Vaccines Prijs te zijn en dit geeft me dan ook enorm veel voldoening. Het is de ultieme beloning voor een reeks onderzoeken die het doel hadden om onze kennis aan te scherpen over de rol van stafylokokken bij de ontwikkeling van chronische ontstekingen van de luchtwegen. Ondanks het feit dat elk afzonderlijk onderzoek van dit werk al werd erkend door de wetenschappelijke wereld via een publicatie op internationaal niveau, geeft het winnen van deze prijs een enorme toegevoegde waarde. Deze bekroont namelijk ook de coherentie van het onderzoek dat mijn team al jaren voert rond dit thema, dat duidelijk een klinische impact genereert gezien de morbiditeit van persistente zware sinusitis en astma.”
20 jun 2013 12u14
Bron: UGent.be
meer over
zie ook rubriek