Terugroeping van een lot van een niet-conforme huisbereiding tegen reisziekte van een apotheek in Borgerhout

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) werd door apotheker Gielen uit Borgerhout op de hoogte gebracht dat er een risico van een hoge overdosering van het actieve bestanddeel is vastgesteld in een lot van de huisbereiding tegen reisziekte op basis van scopolamine hydrobromide 0,3 mg (theoretische dosis).
Het gaat om een tiental doosjes met vijftien capsules van de huisbereiding met lotnummer 0114 die werd afgeleverd in de periode 14 mei 2012 tot 30 mei 2013. Vermelding van aanbevolen dosis op de doos: 2 gelulen tegelijkertijd een half uur voor vertrek en nog 1 gelule als de reis langer duurt dan 6 uur.

De mogelijke symptomen bij inname van de niet-conforme bereiding zijn: versnelde hartslag, verlies van bewustzijn, gedeeltelijke verlamming, (abnormale gedragingen, hallucinaties), ernstige duizeligheid.

Deze niet-conforme bereiding mag zeker niet door kinderen ingenomen worden.

Patiënten die deze huisbereiding tegen reisziekte in hun bezit hebben, worden gevraagd deze niet in te nemen en terug te brengen naar deze apotheker voor vernietiging.

In het belang van de volksgezondheid nemen de inspecteurs van het fagg verdere actie in deze zaak.
11 jun 2013 08u28
Bron: FAGG
zie ook rubriek