Combinatie immunotherapie melanoom indrukwekkend

De combinatie ipilimumab en het nog experimentele middel nivolumab zorgt bij de helft van de patiënten met een gemetastaseerd melanoom voor een langdurige tumorreductie. Dat blijkt uit onderzoek van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center dat is gepresenteerd op het congres van de American Society of Clinical Oncology en is gepubliceerd in New England Journal of Medicin.
Meerdere patiënten vertoonden een tumorkrimp van meer dan 80 procent binnen twaalf weken behandeling. De tumorreductie was bovendien van lange duur. Van de patiënten die andere doseringen van de medicatie kregen vertoonde 40 procent een respons op de behandeling waarbij de tumor met minimaal de helft in grootte afnam.

Zeer tevreden
De onderzoekers onder leiding van Jedd Wolchok, klinisch oncoloog bij het Ludwig Center for Cancer Immunotherapy in Memorial Sloan-Kettering, waren zeer tevreden met het resultaat. “Deze mate van snelle en forse tumorregressie is nooit eerder gezien bij immunotherapie bij melenoompatiënten.

Complementair
Wolchok combineerde beide middelen in een klinische trial na veelbelovende resultaten in preklinische studies die wezen op een complementaire werking. Ipilimumab (Yervoy, Bristol-Myers Squibb) activeert het immuunsysteem om tumorcellen aan te vallen door het remmende eiwit CTLA-4 te blokkeren. Als daarnaast ook het PD-1 geblokkeerd door ipilimumab (Bristol-Myers Squibb0 wordt , worden T-cellen nogmaals maar op een ander wijze geactiveerd. Klinische studies met respectievelijk alleen ipilimumab en nivolumab zorgden respectievelijk voor een verlenging van de overleving en een duurzame tumorrespons. “Een combinatie van deze twee middelen is dan nogal logisch”, aldus Wolchok.
07 jun 2013 11u07
Bron: MedNet.nl
meer over
zie ook rubriek